Irak büntetőjogi felelősségre vonja a meleg kapcsolatokat és a transznemű személyeket

Az iraki parlament által elfogadott új törvény értelmében a homoszexuális párok akár 10-15 év börtönbüntetést is kaphatnak, és a transznemű személyek is büntetésre számíthatnak, mely 1-3 év közötti szabadságvesztést jelenthet. A jogszabály a vallásos értékek védelmében született meg.

Az iraki törvényhozók radikális lépést tettek a homoszexuális kapcsolatok és a transzneműség ellen, amelynek értelmében a meleg párok 10-15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, míg a transzneműek 1-3 év börtönt kaphatnak. A törvény támogatói szerint ez az intézkedés az ország vallásos értékeinek megőrzése érdekében vált szükségessé.

A jogszabály nem csak a homoszexuális kapcsolatokat bünteti, hanem azokat is, akik a homoszexualitást vagy a prostitúciót népszerűsítik, továbbá a nemi átalakító műtéteket végző orvosokat, azokat a férfiakat, akik „szándékosan” nőies viselkedést tanúsítanak, valamint a „feleségcserében” részt vevő személyeket is. Aki a homoszexuális kapcsolatokat „bármilyen formában ösztönöz”, legalább hét évi szabadságvesztésre, illetve átszámítva csaknem négymillió forint pénzbüntetésre számíthat.

Egy korábbi törvénytervezet még a halálbüntetést irányozta elő az azonos neműek közti szexuális kapcsolatokért, azonban a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok nyomására, ezt a büntetést börtönre módosították.

Amir al-Maamouri, egy iraki parlamenti képviselő szerint az új törvény „jelentős lépés a szexuális deviancia elleni küzdelemben”, mivel az iszlám és a társadalmi értékekkel ellentétes esetek egyre gyakoribbak. A médiában nem lehet leírni a homoszexualitás szót, helyette a "szexuális deviancia" kifejezést kell használni.

A jogszabály bevezetését az iraki miniszterelnök, Mohamed Shia al-Sudani amerikai látogatása miatt halasztották el, hivatalosan azért, hogy a látogatás hangvételét ne befolyásolja a törvény. Raed al-Maliki, egy másik képviselő szerint a törvény elfogadásával kivártak addig, amíg lezajlik az út, hogy annak során ne kerüljön szóba. „Nem tűrünk semmilyen beavatkozást az iraki belügyekbe” – mondta az AFP-nek.

Irakban az elmúlt években egyre erőteljesebben lépnek fel az LMBTQ-közösség ellen, gyakoriak a szivárványos zászlók elégetésével járó pártpolitikai megmozdulások. A Human Rights Watch szerint több esetben is előfordult, hogy elraboltak, megkínoztak, megerőszakoltak vagy megöltek olyan személyeket, akikről feltételezték, hogy az LMBTQ-közösség tagjai.

Az amerikai külügyminisztérium szerint az új törvény veszélyezteti az emberi jogokat és a szabadságot, míg David Cameron brit külügyminiszter veszélyesnek és aggasztónak ítélte meg a jogszabály elfogadását. Az ország vezető pártjai rózsaszín zászlókat égettek tüntetéseken. Irakban az azonos neműek szexuális érintkezése kifejezetten nem volt büntetendő, a hatóságok azonban a gyakran homályosan megfogalmazott erkölcsi törvényeket használták fel arra, hogy büntetőjogi eszközökkel lépjenek fel az LMBTQ-közösség tagjaival szemben.

Jogvédők már a törvénymódosítás tavaly augusztusi beterjesztésekor kifogásolták a szexuális kisebbségekkel szembeni „ellenséges retorikát”, valamint az emberi jogi szervezetek elnyomását az arab országban. Az IraQueer nevű LMBTQ-szervezet szerint a törvény elfogadása sokak életét teszi tönkre most és a jövőben is, és a kormány fiatal irakiakat fog üldözni, jogalap nélkül veti őket börtönbe, vagy még súlyosabb lesz a sorsuk.