A balatoni zártkerti ingatlanok vásárlásának buktatói és a környező infrastruktúra fejlesztése

A mezőgazdasági célú ingatlanok, így a balatoni zártkerti ingatlanok vásárlása nem egyszerű folyamat, hiszen számos előírásnak és jogszabálynak kell megfelelniük az eladóknak és a vevőknek egyaránt.

A mezőgazdasági ingatlanok, mint például a legelők, szántók, erdők, zártkertek, nádasok és fásított területek esetében kötelező a kifüggesztés, amely a terület aranykorona értékének megjelölésével együtt történik. Ezt a kötelezettséget a Duna House elemzési vezetője, Benedikt Károly emelte ki az Economxnak adott nyilatkozatában.

Az önkormányzati faliújságok mellett az ingatlanokról szóló információk az online térben is elérhetőek, így az elővásárlási jogosultak a Földművelésügyi Minisztérium honlapján is tájékozódhatnak. Az idősebb korosztály számára azonban továbbra is elérhető a hagyományos kifüggesztés, figyelembe véve az életkori sajátosságokat.

Szakáll Júlia ügyvéd szerint az adásvételi szerződést a tulajdonosnak a felek aláírásától számított 8 napon belül kell közölnie az elővásárlási jog jogosultjaival. Az elővásárlási jog jogosultja a közlés kezdő napjától számított 30 napos jogvesztő határidőn belül tehet elfogadó vagy lemondó jognyilatkozatot. Amennyiben az elővásárlásra jogosult a határidőn belül nem nyilatkozik, az elővásárlási jogról való lemondásnak kell tekinteni.

A Magosz felhívja a figyelmet arra, hogy a pályakezdő gazdálkodók számára lehetőség van kifüggesztés nélkül megszerezni az első 10 hektár földet, amennyiben bizonyos feltételeknek megfelelnek. Ezek közé tartozik, hogy a gazdálkodónak nem lehet több mint 10 hektár termőföldje, és legalább 3 éve kell rendelkeznie maximum 20 kilométeren belüli lakóhellyel vagy üzemközponttal.

A pandémia hatására felértékelődött a természet közeli ingatlanok, így a nyaralók és zártkerti ingatlanok szerepe. Az elmúlt években egyre többen választották ezeket az ingatlanokat állandó lakhatás céljából is.

Végül, a Duna House elemzési vezetője figyelmeztet, hogy a zártkertek vásárlásakor az elővigyázatos vevőknek érdemes megvárniuk a kormányhivatali jóváhagyást a vételár kifizetése előtt, és a jóváhagyás megérkezéséig nem ajánlott fejlesztéseket végezni az ingatlanon, mivel elővásárló megjelenése esetén a beruházás elveszíthető.

A balatoni ingatlanpiacot és a környező területek fejlesztését érintő hírként, Veszprém polgármestere, Porga Gyula bejelentette, hogy intenzíven lobbiznak a 8-as főút második szakaszának fejlesztéséért. A már elkészült első szakasz Budapestet köti össze Veszprémmel, és érinti a balatoni leágazásokat is, amelyek kiváló minőségben készültek el. A polgármester hangsúlyozta, hogy a korszerűsítésre szánt források elosztása az építési tárca feladata és kötelessége, de minden lehetséges befolyásukat és érvüket latba vetik a projekt folytatásáért. A 8-as számú főút Veszprém déli elkerülő szakaszának engedélyezési és kiviteli tervei elkészültek, és a szükséges közútkezelői hozzájárulások, valamint az építési engedélyek is rendelkezésre állnak. A projekt megvalósításához szükséges területek részben rendelkezésre állnak, azonban további 146 ingatlan megszerzése szükséges még. Az érintett szakasz üzemeltetője a Magyar Közút Zrt., amely a kivitelezés megkezdéséig a karbantartási munkákat végzi el.