A kormány propagandalevelei továbbra is célba veszik a vakcinainfós emailcímeket

A koronavírus-járvány alatt regisztrált emailcímekre most háborús riogatást tartalmazó üzeneteket küldött a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amelyek nem kapcsolódnak a járványügyi helyzethez.

A Hvg.hu beszámolója szerint a vakcinainfós emailcímekre továbbra is érkeznek a kormány propagandaüzenetei. A legfrissebb, május 12-én kiküldött levél az orosz-ukrán háborúval foglalkozik, és arról tájékoztat, hogy a NATO ukrajnai missziót tervezhet, amely a katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinációját is magában foglalhatja. A levél szerint a NATO akár 100 milliárd dollárt is fektethetne be a konfliktusba az elkövetkező öt évben, ami a háború hosszabb időn át tartására utalhat, és potenciálisan világháborúhoz vezethet. A kormányzati üzenet hangsúlyozza, hogy Magyarországon nagy a nyomás a háborút támogató tervek elfogadására, de a magyar kormány álláspontja világos: távol kell maradni a konfliktustól. A levél három kijelentő mondatban foglalja össze a kormány álláspontját: a háborúnak nincs megoldása a csatatéren, a tárgyalóasztalhoz kell visszatérni, és életeket csak tűzszünettel és békével lehet menteni.

A Vakcinainfó weboldal 2020 decemberi indulásakor már felmerültek adatkezelési aggályok, mivel a regisztráció során adott opcionális adatkezelési felhatalmazás túl tág kereteket biztosított a kormánynak az emailcímek felhasználására. A Kormányzati Tájékoztatási Központot Rogán Antal irányítja, és akkor a Telexnek azt ígérte, hogy kizárólag az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használják majd a felhatalmazást, azonban a gyakorlatban ez nem így történt, hiszen több alkalommal is küldtek leveleket, amelyek más témákról, például nemzeti konzultációról, háborúról, szavazásról szóltak.

A spammelési botrány a bíróság elé is került, ahol a Kúria 2022 márciusában kimondta, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor az oltásra feliratkozóknak az ellenzéket lejárató kampánylevelet küldött. Azonban az Alkotmánybíróság néhány nappal később megsemmisítette ezt a döntést, mondván, hogy az alaptörvény-ellenes a kormány tájékoztató hírlevelével kapcsolatos kúriai végzés. Korábban sem az ügyészség, sem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nem talált kivetnivalót ebben a gyakorlatban.

A legújabb kormányzati üzenet kiküldésével nagyjából egyidőben Mráz Ágoston Sámuel közvéleménykutató és kormánykommunikátor a 444-nek adott interjújában elmondta, hogy a Fidesz egyetlen témája a háború lesz a kampányban. Ez az üzenet Moszkva-párti, NATO-ellenes tartalmat közvetít, és az atomháborúval riogat, miközben a NATO-t többször, Oroszországot egyszer sem említi. A Fidesz ezen a választáson azért van nehéz helyzetben, mert bár a korábbi ellenzéke sem volt háborúpárti, csak éppen a megtámadott Ukrajnát támogatta az orosz agresszor helyett, a Magyar-féle Tisza-párt még náluk is markánsabban háborúellenes.