Kínai lakásvásárlók évek óta várnak lakásaikra

Körülbelül 1500 lakásvásárló panaszkodik arra, hogy a kínai Tiencsin városában nyolc évvel ezelőtt megvásárolt lakásaikat még mindig nem kapták meg, ami az ingatlanszektor súlyos problémáira világít rá, miközben a fejlesztők további befizetéseket követelnek a projekt befejezéséhez.

A lakásokat eredetileg 2019-re kellett volna átadni, de a többségük még mindig befejezetlen állapotban van. Az érintett vásárlók közül öten, akik névtelenséget kértek, a CNBC-nek nyilatkozva fejezték ki csalódottságukat és azt az érzést, hogy csalás áldozatai lettek.

Az ingatlanszektorban tapasztalható adósságproblémák és a fejlesztők túlzott terjeszkedése miatt Kínában számos projekt marad befejezetlen, amit az Evergrande cég helyzete is jól példáz: a vállalat 2021 végén nem tudta törleszteni adósságát, ami rámutatott az ágazat mélyreható problémáira.

A Zhuoda Yidu fejlesztő cég most arra kéri az érintett lakásvásárlókat, hogy fogadják el egy vitarendezési javaslatot, amely szerint további pénzügyi kötelezettségeket kellene vállalniuk azért, hogy lakásaik 2025-ben vagy 2026-ban elkészülhessenek. Ez az ajánlat sokak számára elfogadhatatlan, mivel jelentős anyagi terhet jelentene számukra anélkül, hogy a projekt befejezésének sikerét garantálnák.

A Tianjin Daily már 2017-ben beszámolt arról, hogy a Zhuoda Yidu megsértette az előértékesítési szabályokat, és bár végül engedélyt kapott a projekt folytatására, ez nem csökkenti a vásárlók aggodalmait és anyagi nehézségeit.

Tiencsin városának magas adósságterhei és az ingatlanpiac instabilitása tovább növeli a gazdasági kockázatokat, ami nemcsak a vásárlókat, hanem az önkormányzatok pénzügyeit is negatívan érinti.

Ezek az események rámutatnak arra, hogy Kínának sürgősen foglalkoznia kell ingatlanszektorának strukturális problémáival, hogy megvédje a lakásvásárlók érdekeit és stabilizálja gazdaságát.