A lakások eladási ideje nő, a tranzakciószámok ellenére

Az ingatlanpiaci tranzakciószámok emelkedése ellenére növekszik az ingatlanok forgási ideje, ami azt jelenti, hogy a lakások hosszabb időt töltenek a piacon, mielőtt eladásra kerülnének. Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója szerint ez a jelenség a vevők kivárásával magyarázható.

Az év első negyedévében lassult az ingatlanpiac, és minden lakástípusnál megfigyelhető a forgási idő növekedése. A paneleket továbbra is lehet a leggyorsabban értékesíteni, de még itt is nőtt az eladásig eltöltött idő.

A panelek átlagosan 97 napot töltenek a piacon, ami két nappal több az előző negyedévi átlagnál. Budapesten a panelpiac a legaktívabb, különösen Budán és a külső pesti kerületekben, ahol az átlagos forgási idő 86 nap. A belvárosban ez az érték 99 nap, míg a régióközpontokban és Pest megyében 102 nap, a többi megyei jogú városban 108 nap, a kisebb városokban pedig már meghaladja a négy hónapot.

A társasházi lakások esetében az átlagos értékesítési idő 120 nap, ami egy héttel hosszabb az előző negyedévinél. A régióközpontokban tapasztalható egyedül a csökkenés, körülbelül két hét mértékben. Budán és a hat régióközpontban 105 nap, a belvárosban 115 nap az átlagos értékesítési idő, míg a vidéki városokban és a külső pesti kerületekben 130 nap, Pest megyében pedig 150 nap szükséges az eladáshoz.

A használt házak országos átlagban 185 napig vannak a piacon, 30 nappal többet, mint az előző negyedévben. A budai kerületekben a legkedvezőbb a helyzet 160 nappal, a régióközpontokban 166 nap az átlag. A községekben 175, Pest megyében és a megyei jogú városokban 190, a kisebb városokban 195, a külső pesti kerületekben pedig 200 nap az átlagos értékesítési idő.

Kosztolánczy György szerint a növekvő értékesítési idő trendje idén sem tört meg, de az év második felében várhatóan kevesebb időre lesz szükség az ingatlanok értékesítéséhez. A tranzakciószámok növekedése ellenére sokan még mindig kivárnak a vásárlással, amit a kedvezőbb lakáshitel kamatok és a közeljövőben elérhető otthonfelújítási program kedvezményei is befolyásolhatnak.