Grúziai tüntetések: Orosz és amerikai állampolgárok is őrizetben

Egy orosz, két amerikai és egy moldovai állampolgárt is letartóztattak a hétvégén újra fellángoló grúziai tüntetéseken Tbilisziben, amelyek a "külföldi ügynökökről" szóló törvény miatt robbantak ki.

A tüntetések április 15-én kezdődtek, és több alkalommal is összecsapásokba torkolltak a rendfenntartókkal; a rohamrendőrök paprikasprayt és vízágyúkat vetettek be a parlament előtt tüntetők feloszlatására. A tiltakozások szombaton ismét felerősödtek: mintegy 50 ezer tüntető vonult az utcákra a javaslat visszavonását követelve.

Irakli Kobahidze miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy folytatni fogják a törvényjavaslat elfogadásának folyamatát, annak ellenére, hogy a tüntetések tovább folytatódtak. A törvénytervezet ellenzői vasárnap újabb tüntetést tartottak, és a parlament előtti sugárúton gyűltek össze, ahol éjszakára is ott maradtak, hogy megakadályozzák a parlament jogi bizottságát a tervezet harmadik olvasatban történő tárgyalásában.

Hétfő reggelre a rendőrség kiszorította a tüntetőket a parlament szolgálati bejáratai elől, és a jogi bizottság időközben harmadik olvasatban is elfogadta a kezdeményezést. A jogszabályt Szalome Zurabisvili köztársasági elnök, az ellenzék és nyugati diplomaták is ellenzik, akik szerint akadályozza a köztársaság európai uniós integrációját. Az államfő közölte, hogy megvétózza a törvényt, ha a parlament mindhárom olvasatban elfogadja.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a javaslat célja az ország élénk civil társadalmának aláásása, míg a kormányzó Grúz Álom kormánypárt vezetői szerint a törvény csak az NGO-k és a média külföldi finanszírozásának átláthatóságát hivatott biztosítani. A törvény értelmében minden olyan sajtóorgánumnak és szervezetnek, amelyek forrásaik legalább 20 százalékát külföldről kapják, be kell jegyeztetnie magát „idegen hatalom érdekeit követő” szervezetként. Kritikusai szerint a törvény mintája az az Oroszországban 2012-ben elfogadott jogszabály, amely szerint „külföldi ügynökként” kell regisztráltatnia magát minden személynek, szervezetnek és sajtóterméknek, amely külföldről fogad el pénzt.

A Reuters szerint ez volt az egyik legnagyobb tüntetés Grúziában a Szovjetuniótól való 1991-es függetlenné válás óta, ahol a hírügynökség szerint körülbelül 50 ezres tömeg gyűlt össze Tbilisziben. A grúz ellenzék vasárnap arra szólította fel a törvényjavaslat ellenzőit, hogy egész éjszaka tüntessenek a parlament előtt, hogy hétfőn megakadályozzák a képviselők belépését. Összesen húsz embert tartóztattak le a tüntetésen, köztük két amerikai és egy orosz állampolgárt is. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a rendőrség hétfőn kora reggel elkezdte kiszorítani a tüntetőket a parlament épületének szolgálati bejáratai elől, ami néhány esetben dulakodáshoz is vezetett.