Ismét megváltozik a Windowsban a Start menü

Új funkciókkal bővül a Windows 11 ikonikus Start menüje, amelybe mostantól minialkalmazásokat, azaz widgeteket helyezhetünk ki egy jobb vagy baloldali sávban.

A Microsoft már közel három éve jelentette be a Windows 11-et, és bár az elmúlt hónapokban számos fejlesztés érkezett, a Start menü alapvetően változatlan maradt. Most azonban úgy tűnik, hogy a redmondi óriás készen áll arra, hogy változtatásokat hajtson végre ezen a területen. Egy friss jelentés szerint a Windows 11 egy még kiadatlan változatában a Start menü bővíthető lesz, lehetővé téve extra információk megjelenítését widgetek formájában az ablak jobb vagy bal oldalán. Egyelőre nem ismert, hogy mikor kerül be ez a funkció a Windows 11 végleges verziójába, de az biztos, hogy a widgetek használata opcionális lesz, és azt külön engedélyezni kell majd a beállításokban.

Az újításokról egy @thebookisclosed nevű felhasználó számolt be az X-en, aki egy képernyőképet is megosztott a funkcióról, amely a "Start Menu Companions" nevű alkalmazásokat mutatja be. Ezek az alkalmazások adaptív kártyákat jelenítenek meg, amelyek a Start menü mellett egy lebegő szigeten jelennek meg, jobbra vagy balra dokkolva.

A Windows 11 további fejlesztéseiről is érkeznek hírek. Az Index korábbi beszámolója szerint a következő hetekben apróbb fejlesztések is érkeznek majd a rendszerbe, amelyek megkönnyítik és logikusabbá teszik az eddigi munkafolyamatokat. Az egér jobb gombjával az asztalra kattintva például egy enyhén újratervezett menü fog megjelenni, ahol a gyorsműveletek, mint például a vágás, másolás vagy beillesztés, szöveges jelzéssel kerülnek a felugró ablak tetejére. Az új verzió lehetőséget ad majd a képek metaadatainak módosítására JPG és PNG formátumok esetében, valamint a Copilot is bekerül a fájlkezelőbe, amely képes lesz összegezni bizonyos fájlok tartalmát, sőt, képeket is módosíthat majd.