Kristi Noem kormányzó kitiltása az őslakos törzsek földjéről

Kristi Noem dél-dakotai kormányzót kitiltották az általa vezetett állam területének közel 20 százalékáról, miután vádakat fogalmazott meg az amerikai őslakos törzsekkel szemben, amelyek szerint azok drogkartellekkel működnek együtt.

A Yankton sziú törzs a múlt pénteken szavazott arról, hogy Kristi Noemot kitiltják a földjükről, ez a döntés pedig nem sokkal követte a sziszeton-wahpeton oyate törzs hasonló határozatát. A kormányzó a fentanilkereskedelemmel foglalkozó drogkartellekkel való üzleteléssel vádolta meg a törzseket.

Az állam kilenc törzséből már négy - az oglala, a Rosebud, a Cheyenne River és a Standing Rock sziú törzsek - korábban hozott hasonló döntést, így jelenleg csupán három őslakos csoport maradt, amely még nem tiltotta ki a kormányzót. Ennek következtében Noem számára tilos a belépés az állam területének jelentős részébe.

Kristi Noem közösségi oldalán reagált a történtekre, kijelentve, hogy a törzsi vezetőknek cselekedniük kell a kartellek kitiltása érdekében, és elfogadniuk kell az ő segítségét a törvényes rend helyreállításához, miközben tiszteletben tartják a szuverenitásukat.

A kormányzó legutóbbi botránya könyvének megjelenése kapcsán robbant ki, amelyben leírta, hogy saját kezével lőtte le a neveletlennek tartott 14 hónapos kutyáját.