Rubik Ernő és a világhírű találmány

A Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulójára a Daily Mail interjút készített Rubik Ernővel, aki sosem gondolta volna, hogy a kocka világsikert arat.

Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója, a Daily Mail-nek adott interjúban elmondta, hogy eredetileg nem számított arra, hogy a találmánya világszerte népszerű lesz, mivel túl bonyolultnak tartotta azt. A kocka azonban az elmúlt öt évtizedben több mint 500 millió darabban kelt el, és Rubik mára multimilliomosként él, aki Budapest és Spanyolország között ingázik feleségével és négy gyermekükkel.

A találmány 1974-ben született meg, amikor Rubik Ernő a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanított, és egy olyan eszközt akart készíteni, amely segít a geometria megértésében az építész hallgatóknak. A kocka gyártásának megkezdése azonban nem volt zökkenőmentes, hiszen csak 1978-ban indult el a termék magyarországi árusítása, kezdetben mindössze ötezer darabbal, de 1980-ra már egymillió darabot is eladtak belőle.

Rubik Ernő az interjúban említette, hogy a vasfüggönyön túli piacra jutás nem volt egyszerű, de végül az Egyesült Államokban is bemutatták a kockát. A feltaláló, aki sosem tartotta magát anyagiasnak, elmondta, hogy családjában soha nem volt központi téma a pénz, részben azért, mert az 1950-es évek Magyarországán a Rubik család sorsa nem alakult túl jól. Rubik Ernő már 15 éves korában elkezdett "dolgozni", amikor gimnáziumi osztálytársait korepetálta matematikából, és ez volt az első alkalom, amikor pénzt keresett.

Rubik szerint a pénz csupán egy praktikus módja az áruk cseréjének, és sosem hajtott a pénz után, még akkor sem, amikor hiányt szenvedett belőle. Az első külföldi értékesítési turnéja után is csak arra futotta, hogy a régi Fiat 500-as autóját egy Volkswagen Golfra cserélje, ami részben a szocialista ország profitbehozatali szabályai miatt volt. Szerény életet él, és egyetlen jelentősebb beruházása az volt, hogy Spanyolországban is vásároltak egy családi ingatlant.

A feltaláló úgy véli, hogy a Rubik-kocka továbbra is töretlen sikere mögött az áll, hogy "egy újszülöttnek minden vicc új" – vagyis a játék mindig új generációk számára jelenthet izgalmat. A legjobb pénzügyi döntésének tartja, hogy feleségére bízta a pénzügyeket, aki megóvja őt a rossz döntésektől. Rubik úgy gondolja, a világon a legfontosabb, hogy oktassák a fiatalokat, és szerinte egy kormány költségvetésének felét az oktatásra kellene fordítani. Az interjú végén üzent a világ kormányainak, hogy a költségvetésük felét az oktatásra kellene fordítaniuk.