2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Pop up kiállítással csábít következő tárlatára a Nemzeti Múzeum

Wolfy | 2023. november 29. - 14:00
Pop up kiállítással csábít következő tárlatára a Nemzeti Múzeum

A nők helyzete és a házasságkötések állnak a középpontban.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kerítésén látható a december 14-én nyíló Magyar Menyasszony nagyszabású időszaki kiállítás pop up változata. A járókelők így már két héttel a nyitás előtt megismerkedhetnek a tárlat koncepciójával, és ízelőt kapnak a sokféle női sorstörténetből.
A Magyar Menyasszony 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.
A múzeum ugyanis több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a legenda szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát. A kerítéskiállításon több érdekesség is olvasható erről a különleges ruháról.
A tárlathoz kapcsolódóan meghirdetett közösségi gyűjtésnek köszönhetően több mint ezer felajánlás és ajándékozás történt, és létrejött Magyarország első online esküvői gyűjteménye. Az Én a menyasszony - Én menyasszonyom című gyermekrajzpályázatra pedig rekordszámú, 1500 alkotás érkezett be, láthatóan már a piciket is foglalkoztatja a házasságkötés, még ha időben nagyon távol is áll tűlük az esemény. Persze mi az a 10-20 év félezer esztendő tükrében?
 
Fotó: Wolfy