Boldog századik szülinapot, Bivaly!

Vasárnap ünnepli századik születésnapját az ikonikus 424-es gőzmozdony, a "Bivaly", amelyre mozdonyparádéval, kiállítással és koncerttel készülnek a Vasúttörténeti Parkban.

A magyarországi és határon túli ismertségnek örvendő gőzmozdonyok közül a "Bivaly" mára már fogalommá vált a közlekedési szektorban. A vasárnapra tervezett ünnepségek során a Vasúttörténeti Park 10 és 18 óra között várja a látogatókat, ahol a gőzmozdony-bemutató és a mozdonyparádé mellett számos egyéb program is helyet kap. A gyerekek számára csillámtetoválás, arcfestés, ugrálóvár és kézműves foglalkozások biztosítanak szórakozást, emellett 424-es kitűzők készítésére is lehetőség nyílik.

A napot a Csík zenekar és Presser Gábor közös koncertje zárja, amely este 7 órakor kezdődik az Orient csarnokban, és ahol az LGT "424-es csatahajó" című dalát is meghallgathatják az érdeklődők. A kiállítás, amely a "Bivaly" történetét mutatja be, a születésnapi esemény után még egy évig látogatható lesz.

A 424-es gőzmozdonyokból 1924 és 1958 között összesen 514 darab készült, ebből 365 darabot a MÁV üzemeltetett. A mozdonyok menetrend szerinti forgalomban 1984-ig, vagyis hatvan évig szolgáltak. A MÁV Rail Tours jelenleg is rendszeresen szervez nosztalgiajáratokat és bemutatókat a még működő két mozdonyával.