Los Angelesben állítják ki a világ egyetlen zöld dinoszaurusz csontvázát

A Los Angeles-i Természettudományi Múzeumban bemutatásra kerül a világ egyetlen ismert zöld csontú dinoszauruszának fosszíliája, amely egy eddig ismeretlen növényevő fajhoz tartozik, és a csontok zöld színét a kalcedon ásvány adja.

A múzeum illetékeseinek tájékoztatója szerint a hosszú nyakú és hosszú farkú dinoszauruszt, amelyet a helyszínen nyüzsgő szúnyogok miatt Gnatalie-nek neveztek el, a fosszilizálódás során keletkezett kalcedon ásvány színezte olajzöldre. A kalcedon ásvány ritkán fordul elő zöld színben, mivel a vulkanikus vagy hidrotermikus körülmények között képződik, amelyek általában elpusztítják a csontokat.

A tudósok szerint a kalcedon 50-80 millió évvel ezelőtt épülhetett be a fosszíliába. A dinoszaurusz, amely a diplodocus nevű szauropoda fajhoz hasonló, körülbelül 24 méter hosszúságú és 150 millió évvel ezelőtt, a jura korszak késői szakaszában élt. A csontvázat 2007-ben fedezték fel Utah állam Badlands nevű területén.

Gnatalie a múzeum legnagyobb dinoszaurusza lesz, és az intézmény új látogatóközpontjában ősszel nyílik meg a kiállítás. A dinoszaurusz nevét egy közönségszavazás eredményeképpen kapta, ahol Gnatalie a többi jelöltet, mint például a Verdi, az Olive, az Esme és a Sage neveket megelőzve nyerte el a címet.

Egy másik, nemrégiben felfedezett dinoszauruszfaj, a Fona herzogae, szintén Utah államban került elő, a Cedar Mountain-formációnál, ahol 2013 óta folyik a kutatás. Ez a faj föld alatti üregekben élhetett, és a kutatók szerint a leletek azt bizonyítják, hogy a dinoszauruszok milyen sokoldalúan tudták kihasználni az ökológiai niche-eket és alkalmazkodni a környezetükhöz. A Fona herzogae több egyedének csontjai rendkívül jó állapotban konzerválódtak, ami arra utal, hogy a földben pusztulhattak el, és így maradhattak meg épebben, mint a felszínen lévő tetemek. A faj nagyjából kutyaméretűre nőtt meg, és valószínűleg a hátsó lábain járt, növényeket evett, és a ragadozók elől odúiban bújt el. A Fona herzogae nevet a Mariana-szigeteken élő chamorro nép teremtésmítoszára utalva kapta.