Dívák & Ikonok: A hírnév árnyalatai

A londoni Victoria and Albert Museum kiállítása, a Dívák & Ikonok, Magyarországon a Magyar Zene Házában kerül bemutatásra, Batta András igazgató tolmácsolásában.

A díva fogalmát Théophile Gautier francia költő alkalmazta először, aki ezt a megnevezést kizárólag a táncos-énekes művésznőkre használta. A kiállítás során bemutatott tárgyak és azok mini életrajzai rávilágítanak, hogy a dívák társadalmi és anyagi függetlenséget vívtak ki maguknak a széles körű ismertség révén, ami lehetővé tette számukra, hogy a férfiak által uralt világban komolyan vegyék őket és saját ügyeikben tárgyalhassanak.

A tárlat a dívák sokszínűségét és a hírnév különböző aspektusait mutatja be, az operavilág nagyjaitól a némafilmsztárokig, a mozivászon hírességein át a mai világsztárjainkig. A kiállítás nem kronológiai sorrendben, hanem élvezetes, közérthető módon kalauzolja végig a látogatókat a dívák életén és státuszának csúcspontjain.

A magyar dívák is fontos szerepet kapnak a kiállításon, Jászai Mari, Fedák Sári, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Lakatos Mónika, Bangó Margit és Sena Dagadu személyében, akik bemutatják, hogy a díva milyen sokféle lehet: extravagáns, visszafogott, szende, érzéki, sőt, a kiállítás egyik utolsó terében kiderül, hogy akár férfi is.

A Dívák & Ikonok kiállítás 2024. szeptember 15-ig várja a látogatókat.