A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál bát micva korba lépett, ami a zsidó vallásban a lányok nagykorúságát jelenti. A JCC Budapest-Bálint Ház ugyanis már 12. alkalommal hozza el a legjobb izraeli és zsidó témájú filmeket a magyar nézőknek. A fesztivál célja, mint eddig minden alkalommal, bemutatni a zsidóság rendkívül színes, sokaknak ismeretlen világát, mai állapotát, zsidókról és nem zsidókról, zsidóknak és nem zsidóknak.
 
Az idei fesztivál azonban sajnos más irányt vett. A szervező Bálint Házat, mint minden zsidó intézményt, mélyen lesújtottak az október 7-i izraeli terrortámadások. Ezért idén kiemelten fontosnak érzik, hogy a kultúra közvetítésén túl lehetőséget biztosítsanak a beszélgetésekre, egymás támogatására, a helyzet mélyebb megértésére. A bemutatott filmek és kapcsolódó kísérőprogramok segítségével a ZsiFi hozzájárul ahhoz, hogy kicsit embernek érezzük magunkat egy embertelen világban.
A filmek ismét bepillantást engednek a zsidó mindennapokba, az izraeli társadalom sokszínű világába, megtudhatunk többet zsidókról, arabokról, és másokról is. A fesztivál nagykorúvá válása apropóján a nők körül forgó filmek kerültek a középpontba.

A november 29. és december 3. között tartott fesztivált a Golda című film nyitja, melyet még három alkalommal vetítenek. A film az 1973-as jóm-kipúri háború rendkívül feszült 19 napját meséli el. Golda Meirnek, Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnökének (az Oscar-díjas Helen Mirren) szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy országa teljesen megsemmisülhet, amennyiben nem tud kiegyezni Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel (Liev Schreiber) és nem tudja maga mögé állítani Izrael szkeptikus katonai vezetőit. Miközben milliók élete forog kockán, Meirnek olyan határozatokat kell meghoznia, melyek nemzetének sorsát dönthetik el.


Idén másodszor díjazzák az alkotásokat, kihirdetik a Legjobb Rövidfilm Díjat, a Legközösségorientáltabb Film Díjat, valamint a Tikun Olam Díjat, amellyel a világot szebbé tevő alkotásokat jutalmazzák. Természetesen közönségdíj is jár, ezért kérnek minden mozilátogatót, hogy hallgassa a hangját. 

A filmfesztivált különféle zsidó kulturális programok kísérik, amelyek egy részének új helyszín, a Gólem Színház ad otthont.