Százezrével esnek ki a vidéki ingatlanok a csok plusz alól

A vidéki ingatlanpiacot jelentősen érinti a csok plusz szabályainak megfelelési nehézsége, amelyre a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége is felhívta a figyelmet. Az ingatlanszakértők szerint azonban a jogi rendezettség kérdése nem megkerülhető, és más területeken lenne érdemes változtatásokat eszközölni. A Kormány egyelőre nem foglalt állást a témában.

A januárban életbe lépett rendelet szerint a családi házak esetében a korábbi 70 négyzetméteres minimum méretet 80 négyzetméterre emelték két gyermek esetén, ami sok vidéki ingatlannak problémát jelenthet, mivel a Kádár-kockák többsége nem felel meg ennek a követelménynek, még bővítések után sem.

A csok plusz egyik alapvető követelménye, hogy az ingatlan jogilag rendezett legyen, ami vidéken gyakran akadályt jelent, mivel az évtizedek során végrehajtott házbővítések nem mindig felelnek meg a jogi előírásoknak. A beépített teraszok vagy utólag felhúzott garázsok hiányos dokumentálása miatt a bankok elutasíthatják a csok plusz kérelmet.

A FPKOSZ szerint a rendeletnek reagálnia kellene az otthonteremtők és a piac változásaira, és felvetették, hogy a jogilag rendezett részeket, amelyek megfelelnek a csok plusz elvárásoknak, elfogadnák. Jelenleg a Kormányhivatal nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-vezérigazgatója szerint a jogi rendezettség fontos, és a rendeletbe foglalt kitételek nem véletlenül születtek meg. Az építési szabályzatok egyszerűek és átláthatóak, és a csok plusz szabályai is érthetőek, mint például az, hogy az igénylőknek legyen munkája.

A jogilag rendezetlen ingatlanok esetében két lehetőség van: a jogi rendbetétel vagy a piaci kamatozású hitel igénylése, amelynek kamata magasabb, és a bankok alacsonyabb hitelfedezetet határoznak meg rájuk.

Balla Ákos szerint a törvényalkotóknak inkább az eladási korlátozások terén kellene változtatásokat eszközölniük, például amikor egy család kinövi az ingatlanát, és nem tudja azt eladni a jelenlegi szabályok szerint. Egy lehetséges megoldás lehetne a csok hitel áthelyezése az újonnan vásárolandó ingatlanra.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szerint a csok plusz érdemi segítséget nyújt a családoknak, és a minisztérium figyelemmel követi a működés tapasztalatait és a szakmai véleményeket. A csok pluszt már közel 2 ezer család igényelte.