A kaposvári OSZT körüli feszültség

Továbbra is pattanásig feszülnek az idegek a kaposvári Országos Színházi Találkozó (OSZT) körül, ahol a független előadó-művészeti szféra nehézségei kerültek a középpontba.

A Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ) ügyvezetője, Nagy Zoltán szerint méltatlan és cinikus a felvetés, hogy a függetlenek szervezzenek maguknak fesztivált, amikor a források szűkösek, és a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Fülöp Péter szerint mégis van erre lehetőség. Nagy Zoltán reakcióját az Indexen megjelent Fülöp Péter nyilatkozata váltotta ki, amely szerint a függetleneknek megvan a lehetőségük saját fesztivál szervezésére.

Az OSZT idei versenyprogramjában nem szerepelt független produkció, ami feszültséget szült a színházi körökben. Nagy Zoltán szerint Fülöp Péter nyilatkozatai a tényeket meghamisító alapokon nyugszanak, és a kormányzati narratíva hamis információit ismétli.

A FESZ ügyvezetője hangsúlyozza, hogy a működési támogatásért pályázó független társulatok száma csökken, ellentétben Fülöp Péter állításával, miszerint a független társulatok száma növekszik. Nagy Zoltán szerint a támogatási összegek alakulása is mutatja a kormányzat hozzáállását a független színházi területhez.

A FESZ készen áll arra, hogy részt vegyen egy szakmai beszélgetésen az OSZT keretein belül, ahol a függetlenek helyzetét és a támogatási rendszer átalakítását vitathatják meg, amennyiben meghívót kapnak.