Majoross Gergely a magyar hokiválogatott új szövetségi kapitánya

Majoross Gergely a legfőbb jelölt a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányi posztjára, miután a csapat visszajutott a világ élvonalába.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) és a magyar szövetség honlapja értesülései szerint Majoross Gergelyt jelölték a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányi posztjára, és ő lehet az első főállású magyar szakvezető Kercsó Árpád 2001-es távozása óta. A magyar szövetség pénteki bejelentése alapján Such György elnök, Don MacAdam sportigazgató javaslatára, Majorosst javasolja a posztra, az elnökség pedig kedden hoz döntést a kinevezéséről.

Majoross, aki korábban a nemzeti csapat másodedzője volt és a 2019-es kazahsztáni világbajnokságon megbízott szakvezetőként is helyt állt, elmondta: „Nagy megtiszteltetés maga a felkérés is, régi álom válhat valóra a kinevezéssel. Ha megkapom az elnökség bizalmát, minden erőmmel azon fogok dolgozni, hogy a válogatott sikeresen szerepeljen az augusztusi olimpiai selejtezőn és jövő tavaszi elitvilágbajnokságon.”

A 44 éves szakember játékosként részt vett a 2008-as szapporói feljutást kiharcoló válogatottban, és közel 150-szer lépett pályára a nemzeti csapat színeiben. Visszavonulása után edzőként dolgozott, többek között a MAC juniorjainál, a Miskolci Jegesmedvéknél és a MAC-nél, mind magyar, mind szlovák bajnokságban. Kétszer nyert Mol, illetve Erste Ligát, és legutóbb a szlovák Nové Zámky vezetőedzője volt, majd a német másodosztályú Ravensburgnál tevékenykedett.

A távozó kapitány, Don MacAdam is támogatja Majoross kinevezését, kiemelve, hogy a szövetség célja egy magyar szakember kinevezése volt, amivel a játékosok is egyetértettek. MacAdam szerint Majoross kimagaslik a jelöltek közül, nagy tapasztalattal rendelkezik, amelynek jelentős részét külföldi ligákban szerezte. Hozzátette: „Jók az alapok, de bőven van mit még tenni. Remélem, minden támogatást megkap a munkájához! Ha egy karakteres, büszke magyar szívvel játszó csapatot épít, akkor minden rendben lesz.”

A magyar férfi jégkorong-válogatott május 4-én megnyerte a Bolzanóban rendezett divízió I/A-világbajnokságot, ezzel pedig feljutott az elit csoportba. Az új kapitány első megméretése az olimpiai selejtező lesz majd augusztus 29. és szeptember 1. között Pozsonyban. A válogatottat ért kritikák és nehézségek ellenére, mint például Bartalis István válogatottságtól való elállása, a lengyelek elleni gyenge felkészülési mérkőzések, és a románok elleni vereség, a csapat végül vb-győzelemmel és feljutással zárta a szezont. Majoross Gergely hét szezonon át volt a válogatott másodedzője is, így jelentős tapasztalattal rendelkezik a nemzeti csapat munkájában.