Pakisztán és a szeparatisták: Egyre növekvő biztonsági kihívások

Pakisztánban a határon átjáró fegyveres csoportok jelentős biztonsági problémát okoznak, és a rendvédelmi erők nem képesek hatékonyan megbirkózni velük. A Voa News szerint az országban évek óta fennálló biztonsági kihívások miatt a különböző szélsőséges csoportok és a szegénység egyre több embert taszítanak a kormányzat ellen.

A helyzet különösen súlyos a határ menti régiókban, ahol a csempészet is nehezíti a kormányzati intézkedéseket. A szeparatista csoportok a hatóságok erélyesebb fellépése esetén gyakran átkelnek a határon, ahol már nem érhetik el őket a pakisztáni hatóságok.

A lakosság mozgásterét korlátozzák a katonai műveletek, amelyek miatt a fejlesztések elmaradnak, a munkalehetőségek szűkösek, így sok család kényszerül elhagyni otthonát. A letartóztatások gyakorisága tovább növeli az elégedetlenséget, és sokan kerülnek börtönbe olyan vádak alapján, hogy segítséget nyújtottak a szeparatistáknak.

A pakisztáni rendőrség, hírszerzés és más bűnüldöző szervek naponta számos terrorellenes akciót hajtanak végre. Ahmed Sharif vezérőrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője szerint 2024-ben már 13 135 kisebb-nagyobb műveletet hajtottak végre, amelyek során 249 ember vesztette életét, és további 396 főt tartóztattak le.

A biztonsági helyzetet tovább rontotta a tálib hatalomátvétel Afganisztánban, amely óta 60 százalékkal nőtt a terrormerényletek száma. Jelenleg úgy tűnik, hogy Iszlámábád nem képes hatékonyan kezelni az egyre súlyosbodó helyzetet, ami lehetőséget ad a terroristáknak a további erősödésre.