Önkéntesen kötelező árcsökkentés és a magyar gazdaság aktuális helyzete

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék az áraikat, ellenkező esetben a kormány lépéseket fog tenni. A 2Rule boltok bezárása után a Mészáros Csoport költözésről és webshop frissítésről számolt be. A Ferencvárosnál felmerült a Gazprom szponzorációja, míg Paks II. esetében a kínai érdekeltség is szóba került.

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton arra szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék az áraikat, és fenyegetőzött kormányzati intézkedésekkel, ha ez nem történik meg két héten belül. A kormány álláspontja szerint a központi költségvetés nem engedhet meg további bevételkiesést.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor szerint a kutasoknak csak csekély mozgástere van az árak tekintetében, és a kormány által javasolt árcsökkentés veszteséget okozna számukra. A kormány egy másik területen visszalépést tett, amikor a parlament törvényalkotási bizottsága visszavonta azt a javaslatot, amely a Gazdasági Versenyhivatalnak adott volna jogot bizonyos cégek eladásra kötelezésére.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kampánynyitóján azt hangoztatta, hogy a kormány fogja felszámolni a szegénységet, miközben egyre több nő kényszerül munkába állni a megélhetési nehézségek miatt, és egyre többen keresnek munkát külföldön. A kormány által bevezetett otthonfelújítási támogatás nem segíti a szegényeket, mivel a támogatás igénybevételéhez jelentős önerő szükséges, és a vályogházak kizáródnak a programból.

A magyar foci körül régóta mozognak furcsa pénzek, és most felmerült a Gazprom szponzorációja a Ferencvárosnál. Az FTC és Csányi Sándor, az OTP és az MLSZ elnöke nem nyilatkozott érdemben a témában. Az OTP Oroszországban van jelen, és a háború óta csökkentette hitelezését, de a távozás nehézségekről is beszámoltak. Paks II. kapcsán pedig Szijjártó Péter bejelentette a reaktortartály gyártásának kezdetét Szentpéterváron, és a kínai érdekeltség is felmerült.

Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2Rule boltjai öt év után bezártak, de a Mészáros Csoport szerint csak költözésről van szó, és a webshop frissítés alatt áll. A Primark bejelentette első magyarországi üzletének nyitását. Spanyolországban a miniszterelnök, Pedro Sánchez visszavonulását jelentette be, és felesége ellen korrupció vádjával indult előzetes vizsgálat.

Kínában egy tévésorozat hatására megnőtt a szamarak iránti kereslet, ami a szamárbőr gyógyító tulajdonságainak tulajdonított hiedelem miatt van. Ez az állomány kiirtása és a világ szegény közösségeinek élelmiszer- és vízellátását fenyegeti.