Rekordalacsony fosszilis tüzelőanyag-felhasználás az EU-ban

Április hónapban az Európai Unióban a villamosenergia-termelés több mint egyharmadát a megújuló energiaforrások, nevezetesen a szél- és napenergia biztosították, miközben a fosszilis tüzelőanyagok, így a gáz és a szén felhasználása jelentősen csökkent.

Az EU villamosenergia-termelésében a szén részaránya mindössze 8,6 százalékot tett ki, ami éles kontrasztban áll a 2023-as 30 százalékos adattal. A gázfelhasználás is csökkent, az előző évhez képest 12,1 százalékra esett vissza, ami 22 százalékos csökkenést jelent. Ezt a jelentős változást a Euronews hírportál is megjegyezte.

Sarah Brown, az Ember Europe programigazgatója szerint ez a változás korábban elképzelhetetlen lett volna, de most valósággá vált. Brown kiemelte, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kivonulóban vannak az európai villamosenergia-ágazatból, és a nap- valamint szélenergia egyre fontosabb szerepet tölt be, amelyek képesek lehetnek a modern, tiszta villamosenergia-rendszer alapját képezni.

Németországban tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés a fosszilis tüzelőanyaggal előállított villamosenergia-termelésben az előző évhez képest. Az országban március végén bezártak hét széntüzelésű erőművet, amelyek leállítását korábban az energiaválság miatt elhalasztották. Ennek eredményeként Németországban a fosszilis tüzelőanyagokból származó villamos energia 26 százalékkal csökkent, ami az EU teljes csökkenésének 32 százalékát jelenti.

Olaszországban a második legnagyobb, 24 százalékos visszaesést regisztrálták, amely az EU teljes fosszilis tüzelőanyagból származó villamosenergia-felhasználásának további 15 százalékát tette ki. Ezt követte Spanyolország, majd Franciaország és Hollandia.

A jelentés szerint az áprilisi adatok kiemelkedőek, de azok az EU villamosenergia-ágazatának átállásában már kialakult tendencia részei. Az év első négy hónapjában a kibocsátás 18 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami tovább erősíti a megújuló energiaforrások felé való elmozdulást.