Elengedték az ugyanahhoz a Munder családhoz tartozó 78 éves nagymamát, az ő 54 éves lányát és kilencéves unokáját. Kiszabadult a 72 éves Adina Mose, akinek férjét meggyilkolták a terroristák, és szintén elengedték a rákbetegségben szenvedő 78 éves Margalit Mozest. A 77 éves Hanna Kacír is hazatérhetett, akiről az Iszlám Dzsihád korábban azt állította, hogy meghalt a fogságban.

Hazatérhetett a 79 éves Hanna Peri is, akit a Nirim kibucból hurcoltak el október 7-én. Visszatérhet otthonába a 85 éves Jafa Adar, akinek az elrablása a tömeges túszejtésről készült felvételek közül az egyik legismertebb lett: őt a kibucából elektromos járművével együtt hurcolták el a Gázai övezetbe a terroristák. Szintén visszatérhetett Izraelbe a 34 éves Doron Kac-Aser két kislányával, a négyéves Razzal és a kétéves Avivval együtt. Ők nem éltek a kibucban, éppen a nagymamát látogatták meg ott, amikor rájuk törtek a támadók.

A pénteken elengedett túszok között négy izraeli-német kettős állampolgár is van - közölte a német külügyminiszter Karlsruhéban, ahol a Zöldek kongresszusán vesz részt.

A szövetségi kormány rendkívül hálás minden közreműködőnek

- mondta Annalena Baerbock, aki személyesen mondott köszönetet katari kollégájának, a Nemzetközi Vöröskeresztnek és Egyiptomnak a túszok kiszabadításában nyújtott segítségéért.

A Gázában fogva tartott túszok elengedéséért cserébe az izraeli börtönökből 39 palesztin rab szabadulhatott. Kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térhetnek haza.

Fotó: Magen David Adom