Budapest a jövőben új felhőkarcolót kaphat, a VSquare értesülése szerint ugyanis egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal arról, hogy a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót építsen a Rákosrendező vasútállomás közelébe.

A Telex információi szerint nem is akármilyen ingatlanfejlesztő jelentkezett be a kormánynál, hanem az a Mohamed Alabbar, aki a világ legmagasabb és Dubaj leghíresebb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát is építette.

Budapestre azért nem Burdzs Kalifa-méretű tornyot építene Alabbar cége, az Emaar Properties,

a zuglói területre egy 220-240 méteres felhőkarcoló van tervben.

Ez a Kalifa-toronyhoz képest kicsi, de jóval magasabb, mint a 143 méter magas Mol-torony, Budapest legmagasabb épülete.

A Rákosrendező területére építendő torony radikálisan átalakítaná a főváros látképét, hiszen a vasútállomás lényegében a Hősök tere mögé esik, vagyis egy ide épített 200+ méteres torony a tér szobrai és az Andrássy út épületei fölé magasodna.

Az Emaar nemcsak egy tornyot építene, a VSquare megfogalmazása szerint egész „mini-Dubajt” álmodott a jelenleg a MÁV, vagyis a magyar állam tulajdonában lévő területre, irodablokkokkal, luxuslakásokkal.

A beruházásról a hírlevél szerint már előrehaladott tárgyalások zajlanak Alabbar és a kormány között.

A beruházás állítólag már egy kormányülésen is előkerült, a területet birtokló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) pedig vizsgálja az Emaar terveit.

A Rákosrendező területfejlesztése régóta napirenden van. Arról tud a szakma, hogy a terület hasznosítására készült pályázat, azt, hogy ez hol tart, és ki adott be pályázatot, nem tudták megmondani a Telexnek nyilatkozó szakemberek.

Ha pedig méretről beszélünk, az Egyesült Arab Emírségekbeli Emaar Propertiesnél kevés nagyobb cég van a piacon.

A vállalat a Forbes cikke szerint eddig 157,9 millió négyzetméternyi ingatlant épített világszerte, köztük 92 ezer lakást, a világ legnagyobb bevásárlóközpontját, az 502 ezer négyzetméternyi boltterülettel bíró Dubai Mallt és a világ legmagasabb épületét, a Burdzs Kalifa felhőkarcolót.

Dubai Mall | Biggest Mall in Dubai | Visit Dubai

Dubai Mall/Fotó: Visitdubai.com

A vállalat, amely 80 országban van jelen, 2022-ben 9,5 milliárd dollár értékben adott el ingatlanokat, és 1,9 milliárd dollár profitot könyvelt el, ami 79 százalékos növekedést jelentett éves alapon.

A vállalatot Mohamed Alabbar alapította, aki egy hajóskapitány fiából lett Dubaj egyik leggazdagabb embere. A felhőkarcolókért és olasz dizájner öltönyökért rajongó Alabbar vagyonát nagyjából 5 milliárd dollárra teszik, amit nagyrészt azzal keresett, hogy Dubajt a világ milliomosainak luxusjátszóterévé tette.

Burdzs Kalifa – Wikipédia

Burdzs Kalifa/Fotó: Wikipédia

Ennek fényében különös, hogy nemrég egy konferencián arról beszélt, már túl sok milliomos van Dubajban, évente 5000 dúsgazdag ember költözik a városba, ami nem tud ennyi nagyigényű embernek helyet biztosítani. Alabbar nemcsak ingatlanbefejtetésekkel foglalkozik, pár éve megalapította például az e-kereskedelemmel foglalkozó Noon.com oldalt.

Alabbar az Egyesült Államokban szerzett pénzügyi diplomát a hetvenes években, majd az Emírségek központi bankjánál dolgozott. Ezután, 1992-ben Dubaj gazdasági fejlesztésért felelős állami ügynökségének vezetője lett, mielőtt ingatlanfejlesztésbe kezdett volna. Ebben a pozíciójában került közeli bizalmi kapcsolatba Dubaj uralkodójával és nem sokkal ezelőttig az egész Egyesült Arab Emírségek elnökével, Mohamed bin Rásid al-Maktúmmal. Nem csoda, hogy a VSquare kormányközeli forrásai szerint amikor a kormány az Emaarral tárgyal, lényegében az Emírségekkel tárgyal.