Egyetemi ponthatárok közeledtével nő az albérleti piac aktivitása

Budapesten a felvételi ponthatárok július 24-i kihirdetése előtt már jelentősen megnőtt a bérlakáskeresők aktivitása, míg a vidéki egyetemi városokban ez a tendencia később kezdődik el. Az OTP Ingatlanpont szerint a vidéki egyetemvárosokban a hallgatók kisebb része választja első helyen a helyi intézményeket, és csak akkor fordulnak a vidéki városok felé, ha Budapest nem jött össze számukra.

Veszprémben még nincs kiugró érdeklődés, és a választék is megfelelő, míg Győrben gyakorlatilag nincs elérhető lakás, és a bérleti díjak havi 200 ezer forinttól kezdődnek. Debrecenben a nagy ipari beruházások hatására jelentősen megugrottak a bérleti díjak, míg Szegeden a BYD autóipari beruházás előkészítése ellenére még nem növekedett jelentősen a kereslet. A Lidl Magyarország a fesztiválszezonban, július 24-28. között a Campus Fesztiválon Debrecenben, valamint augusztus 28-31. között Szegeden a SZIN-en is jelen lesz, ami további mozgást hozhat az albérleti piacra ebben az időszakban.

A Duna House PR és elemzési vezetője, Benedikt Károly szerint Budapesten a bérleti piac csúcsszezonjának elején a kereslet többszörösére nő, és a fővárosban a bérlakások árai átlagosan 10-15%-kal emelkedtek, jelenleg 5000 Ft/m2-es a fajlagos ár. Az Otthon Centrum adatai szerint a budapesti téglalakások havi bérleti díja 262 ezer forintra emelkedett, ami 11,3 százalékkal magasabb a tavalyi éves átlagnál.

Közös bérlés előnyei

A költségek csökkentése érdekében érdemes lehet kompromisszumot kötni a lokációban, a lakás méretében, vagy a lakótársak számában. Egy egyszobás lakásért Budapesten 160-260 ezer forintos havi bérleti díjat kell fizetni, de a közös bérlés jelentős megtakarítást jelenthet.

Mit tegyünk, ha megvan a lakás?

Amennyiben sikerül megtalálni a megfelelő lakást, fontos írásos megállapodásban rögzíteni a feltételeket. A bérleti szerződés közjegyző előtti aláírása esetén védi kellőképpen a feleket. A szerződésben ki kell térni a felmondás módjára és idejére, a rendeltetésszerű használatra, a bútorok és berendezések számát és állapotát, valamint a közüzemi mérőórák állását is jegyzőkönyvezni kell.

A vidéki városokban a legnagyobbakban átlagosan 5,6 százalékos az árcsökkenés, Debrecenben 210 ezer forinttal a legdrágább, míg Szeged, Miskolc és Pécs jelentősen olcsóbb. Az Otthon Centrum szerint a budapesti panellakások bérleti díja 180-200 ezer forint között mozgott, míg a vidéki városokban 130 ezer forint volt az átlag.

: OTP Ingatlanpont körkép és Duna House elemzés : Otthon Centrum közlemény és elemzés : Lidl Magyarország fesztivál aktivitások bejelentése