A hányó madárként is ismert puteketeke lett az év madara, sőt az egész évszázadé. ugyanis az idei versenynek az Évszázad Madara címet adták a szervező Forest and Bird környezetvédelmi szervezet fennállásának százéves évfordulója alkalmából.
A versenyt azért indították el 18 éve Új-Zélandon, hogy felhívják a figyelmet a veszélyeztetett madarakra. A szervezők online kampányolnak a különböző fajokért. A népszerű amerikai tévéműsor-házigazda, John Oliver látványos kampányában egy olyan kiskaput használt ki, amely lehetővé tette, hogy bárki leadhassa szavazatát. A puteketeke kampánymenedzseri feladatait felvállalva arra kérte közönségét, hogy szavazzanak az ő madarára. 
A verseny többi jelöltjének kampányát szervezők csalást emlegettek, és arra kérték a szavazókat, hogy adják voksukat más madaraknak, köztük az Új-Zéland nemzeti madarának számító kivinek. A szavazásba való "amerikai beavatkozás" hírére az új-zélandiak nagy számban vettek részt a voksoláson. Rekordszámú, több mint 350 ezer hitelesített szavazatot számoltak meg.
A voksok 195 országból özönlöttek, ami miatt egy időre összeomlott a hitelesítő rendszer, és két napig késlekedett az eredményhirdetés. 
A szervezők közlése szerint több ezer szavazatot csalás miatt kizártak, köztük egy olyan személyét, aki 40 ezer voksot küldött a pingvinnek. Az új-zélandi miniszterelnöknek végül mégis John Olivernek kellett gratulálnia a győzelemhez. 
A puteketeke a búbos vöcsök ausztrál alfaja, a hányó madár elnevezést onnan kapta, hogy megeszi saját tollait, majd kihányja azokat, hogy megszabaduljon a gyomrába jutott kórokozóktól.