Az Európai Unió új csomagolási szabályokat fogadott el

Az Európai Parlament szerdán új szabályokat hagyott jóvá a csomagolás fenntarthatóságának és a csomagolási hulladék csökkentésének elősegítése érdekében.

A képviselők által elfogadott rendelet célja a növekvő hulladékmennyiség kezelése, a belső piaci szabályok harmonizálása és a körforgásos gazdaság támogatása. A szavazás eredménye 476 igen, 129 nem és 24 tartózkodás volt.

Csomagolóanyagok használatának csökkentése

A Tanáccsal egyeztetett szabályok szerint a csomagolóanyagok mennyiségét 2030-ig 5 százalékkal, 2035-ig 10 százalékkal, 2040-ig pedig 15 százalékkal kell csökkenteni. Különös figyelmet kell fordítani a műanyag csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésére. A gyűjtő-, szállítási és e-kereskedelmi csomagolások esetében az üres tér aránya nem haladhatja meg az 50 százalékot, és a csomagolások tömege és térfogata is minimalizálásra kerül.

  1. január 1-jétől bizonyos egyszer használatos műanyag csomagolástípusok használata tilos lesz, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek, a kávézókban és éttermekben elfogyasztott élelmiszerek és italok, az egyesével csomagolt adagok, a szállodai piperecikkek miniatűr csomagolása és a 15 mikronnál vékonyabb műanyag hordtasakok. A „örök vegyi anyagok” használata is korlátozásra kerül az élelmiszerekkel érintkező csomagolásban, ha azok mennyisége meghalad egy bizonyos határértéket.

Újrafelhasználás és újratöltés ösztönzése

A rendelet előírja, hogy 2030-ig meghatározott újrafelhasználási célértékeket kell elérni az italok és bizonyos csomagolások esetében, kivéve az olyan alapvető élelmiszereket, mint a tej, a bor, az ízesített borászati termékek és a röviditalok. A végső forgalmazóknak lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára, hogy saját tárolóikban vihessék haza a termékeket, és 2030-ig a termékeik 10 százalékát újrahasználható csomagolásban kell kínálniuk. Bizonyos feltételek esetén azonban 5 évre mentességet kaphatnak ezek bevezetése alól a tagállamok.

Minden csomagolásnak újrafeldolgozhatónak kell lennie, és szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. A műanyag csomagolásoknak tartalmazniuk kell egy bizonyos mennyiségű újrafeldolgozott anyagot, és a csomagolási hulladék jelentős hányadát kötelező újrafeldolgozni. 2029-re az egyszer használatos műanyag és fém italtárolók 90 százalékát szelektíven kell gyűjteni.

Frédérique Ries, a jogszabályért felelős EP-képviselő szerint az EU először határoz meg környezetvédelmi jogszabályban csomagoláscsökkentési célokat, és az új szabályok ösztönzik az innovációt, valamint mentességet biztosítanak a mikrovállalkozások számára. Ries hangsúlyozta az élelmiszerek csomagolásában lévő vegyi anyagok betiltásának fontosságát az európai fogyasztók egészsége szempontjából, és arra szólította fel az iparágakat, országokat és fogyasztókat, hogy vegyenek részt a felesleges csomagolás elleni küzdelemben.

A Tanácsnak még hivatalosan is jóvá kell hagynia a javaslatot, hogy a rendelet hatályba léphessen. 2018-ban az EU-ban a csomagolóanyagok ágazata 355 milliárd eurós árbevételt ért el, és a csomagolási hulladék mennyisége 2009 és 2021 között 66 millió tonnáról 84 millió tonnára nőtt. Jelenleg minden európai átlagosan 188,7 kg csomagolási hulladékot termel évente, de célzott intézkedések hiányában ez a szám 2030-ig 209 kg-ra nőhet.