Huszti Péter 80 éves lett

Huszti Péter, a magyar színészlegenda beismerte, hogy élete egy pontján zátonyra futott, de ma már boldog családi életet él, és kerek születésnapját ünnepli.

Egykoron minden filmvásznon ott volt, jóképűségével és komoly, drámai megjelenésével hódított. Huszti Péter, aki botrányoktól mentes magánéletet és pályafutást tudhat magáénak, 1944. május 4-én született, és most nyolcvanadik születésnapját ünnepli kvízzel. A Heti Válaszban 2018-ban megjelent interjújában beszélt az élet nehézségeiről, a házasság kihívásairól és a színészethez szükséges kompromisszumokról, amikor Férfikor hajnalán című önéletrajzi kötetének megjelenése kapcsán vallott első házasságának kudarcáról.

„Az élet nehéz, a házasság nehéz, rengeteg kompromisszum kell hozzá. Társulati tagnak lenni is nehéz. Tenni kell érte, nem jön magától," mondta Huszti, aki szerint a közönség érzi és látja a színészek közötti összhangot vagy annak hiányát. Kiemelte, hogy a színészi pályán elért csődjei is hatnak az emberekre, és nem szereti azokat a színészkönyveket, amelyek csak a sikerekről szólnak.

A Nemzeti Színház élére történt, de végül be nem töltött kinevezéséről is őszintén beszélt. "Keserves történet," kezdte, és elmondta, hogy a politikai szálak miatt döntött a lemondás mellett, amit egész életében igyekezett elkerülni. A vesztes csatáról úgy vélte, ha megnyeri, akkor valószínűleg bele is rokkan.

Tanítványainak, akik ma már a magyar színházi élet meghatározó alakjai, azt üzente, hogy nekik sokkal nehezebb dolguk van, mint neki volt a maga idejében. "A mi időnkben fontos volt, amit csináltunk," emlékezett vissza, és arról beszélt, hogy a bemutatókra készülve az egész közönség és a társulat is csak arra koncentrált. Megemlítette, hogy a filmrendezők egyeztettek a színházigazgatókkal, hogy mikor tudnak forgatni, és hogy a színház, a film és az élet nem a pénzről szólt.

Huszti Péter ma már visszavonultan él, és a civil életben a szeretet és a megbecsülés fontosságát hangsúlyozza. Fiatalkorában nehezen kezelte a "sztárságot", a rajongókat és a szerelmes leveleket, de ma már a családjának és unokáinak szenteli idejét. "Nincs bennem semmi keserűség," mondta, és hozzátette, hogy több mint ötven évet végigjátszott, és nem szeretne öregen betotyogni a színpadra.

Születésnapján most ön is tesztelheti, mennyit tud Huszti Péter életéről, filmjeiről, szerepeiről.