Ez volt az évszázad bűncselekménye Magyarországon

Tudta, hogy a gyakori múzeumlátogatás csökkenti a stresszt, reflektív gondolkodásra sarkall és fejleszti a társas kapcsolatokat? Ebből az alkalomból ön is tesztelheti, mennyit tud róluk.

Különös véletlenek sorozata tette lehetővé, hogy 1983. november 5-én egy magyar és olasz tagokból álló bűnbanda betörjön a budapesti Szépművészeti Múzeumba, és ellopjon hét nagy értékű festményt. A múzeum éppen felújítás alatt állt, így az állványokon keresztül könnyedén feljutottak a díszerkélyre. Egy riasztó infraérzékelője elromlott, az ideiglenes riasztó pedig nem működött, így a tolvajok zavartalanul akasztották le a képeket, míg az éjjeliőrök a szolgálati helyiségben tartózkodtak.

A lopott műalkotások között volt Raffaellótól az Esterházy Madonna és az Ifjú képmása, Giorgione, Tintoretto és Gianbattista Tiepolo művei is. Ezek a festmények ma ismét a múzeum falain láthatók, köszönhetően a nemzetközi összefogásnak és a nyomozásnak, amely az Interpol bevonásával és a nápolyi Camorra nyomozásával végződött. Az elkövetőket elfogták és elítélték.

Egy képet 1983 decemberében Törökbálinton találtak meg elásva, a többi hatot pedig 1984 januárjában egy görögországi kolostorban, egy zöld bőröndben. A műkincseket valószínűleg egy görög milliomos rendelte meg, de ezt nem sikerült bizonyítani. A sajtó az esetet az évszázad magyarországi bűncselekményének nevezte.

A nagy képlopásról két film is készült: 1985-ben a Képvadászok, 2019-ben pedig az Operazione Budapest / Budapest művelet című dokumentumfilm, amely bemutatja a nyolcvanas évek Magyarországát és a bűncselekmény nemzetközi visszhangját.

A közvélemény a Magyar Televízió A Hét című műsorában értesült a lopásról, ami hónapokig foglalkoztatta az embereket.

A múzeumok azonban nem csak a lopások miatt fontosak. Az ICOM szerint a múzeumok hozzájárulnak a társadalmi szövet összekötéséhez, a közösségépítéshez, a demokratikus értékek fenntartásához és az egész életen át tartó tanuláshoz. A múzeumok erejének felszabadítása közös feladatunk.

Nemes Nagy Ágnes szavai is emlékeztetnek arra, hogy a múzeumok milyen hatással vannak ránk: a tárgyak, a levegő alig-poros tisztasága, a tárlók üvegfényei és a teremőrök mind részei ennek a különleges világnak, ahol nem feltétlenül a kiállított tárgyak a legfontosabbak, hanem maga a helyszín által kínált élmény.

(Borítókép: A Szépművészeti Múzeum Budapesten 2024. január 5-én. Fotó: Balaton József / MTVA / MTI)