A mini-Dubaj projekt és a kevés lakossági kontroll

Kedden az országgyűlés megszavazta a mini-Dubaj projektet magába foglaló törvénytervezetet, ami Budapest egyik legértékesebb beépítetlen területén, a Rákosrendező környékén valósulhat meg.

A tervezett fejlesztés egy arab befektető cégével közösen építendő „új millenniumi városrész”, amely luxuslakásokat és Európa legmagasabb épületét is magában foglalhatja. Sajtóhírek szerint ezek a tervek már konkrét formát öltenek.

A projekt körül kialakult vita egyik központi eleme, hogy a tervezett felhőkarcoló építése Lázár János építési és közlekedési miniszter korábbi álláspontjával ellentétes, aki az első budapesti magasház, a 143 méter magas MOL-torony építését is ellenezte.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze pozitívan áll a Rákosrendező fejlesztéséhez, azonban úgy véli, hogy a felhőkarcoló nem a helyi lakosok érdekeit szolgálja. Ezzel szemben Karácsony Gergely főpolgármester határozottan kiállt a projekt ellen, ígéretet téve arra, hogy mindent megtesz annak megakadályozásáért.

A projekt kapcsán készült videó a Sphera projekt keretében jött létre, amely további információkat is tartalmazhat a fejlesztésről.