Áder János új versenyt jelentett be

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Siófokon hívta fel a figyelmet az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára, valamint bejelentette az iskolai versenyt a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére.

A volt köztársasági elnök a fenntarthatósági témahét keretében tartott előadásában kiemelte, hogy a megvásárolt áruk mintegy harminc százalékát sosem használják fel, és Magyarországon évente körülbelül kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. Áder János szerint 2024-ben a világon várhatóan 63 millió tonna elektronikai hulladék fog keletkezni, ami 2030-ra 74,7 millió tonnára nőhet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a mobiltelefonokban több arany található, mint a nemesfémet tartalmazó kőzetekben, és ezért környezetbarátabb a használt készülékekből aranyat előállítani, mint a bányászat során.

Az előadásban szó esett arról is, hogy az IT-szektor felelős a globális energiafelhasználás tíz, illetve a széndioxid-kibocsátás öt százalékáért, továbbá a mobiltelefon- és mikrocsipgyártás jelentős mennyiségű tiszta vizet igényel.

"A PontVelem Okos Program keretében április 22-től május végéig iskolákban gyűjtik össze a használt mobiltelefonokat és elemeket" - jelentette be Áder János, hozzátéve, hogy az "Elő a telóval!" című versenyre a pontvelem.hu oldalon lehet regisztrálni, és értékes ajándékokat lehet nyerni.

A volt államfő szerint a mai kor egyik legfontosabb kérdése, hogy egy véges bolygón lehetséges-e a végtelen fogyasztás és növekedés, hiszen a Föld lakossága jelenleg egy év alatt 1,7 Földnyi erőforrást használ el. A megoldásként a fogyasztás csökkentését, a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást említette, kiemelve, hogy július 1-től betétdíjasak és visszaválthatók lesznek a pet-palackok, az üvegpalackok és az alumíniumdobozok, az alumínium újrahasznosításával pedig az elsődleges gyártás energiaszükségletének 95 százaléka megtakarítható.

Beszédében Áder János magyar innovációkat is említett, mint például a sörtörköly élelmiszerré való feldolgozását, az ételmaradékok komposzttá és energiává alakítását, valamint a műanyagok baktériumokkal történő lebontását.

Matolcsy Miklós, a témahét szervezője megjegyezte, hogy a programot immár kilencedik alkalommal rendezik meg, idén eddig közel 1750 általános és középiskola jelezte részvételét, és a fenntarthatóság akár négyszázezer diák számára válhat kiemelt témává.