Majdnem félmilliós bírság egy rozmár megzavarásáért a Spitzbergákon

Szigorú szabályok védenek minden vadon élő állatot a Spitzbergákon, beleértve a rozmárokat is. Egy lengyel turista megszegte ezeket az előírásokat, amikor egy jégtáblára mászva megpróbált közel kerülni egy rozmárhoz, amiért több mint 410 ezer forintnak megfelelő bírságot kellett fizetnie.

A Norvégiához tartozó északi szigetcsoporton, a Spitzbergákon komolyan veszik a vadon élő állatok védelmét. Egy lengyel turista nem vette figyelembe a szabályokat, és egy jégtáblára mászva igyekezett közel férkőzni egy ott pihenő rozmárhoz. A Longyearbyen közelében történt esetet helyiek észlelték, és a férfi végül jelentős összegű bírságot fizetett meg a tettéért.

A szigetcsoporton érvényes szigorú környezetvédelmi előírások értelmében tilos a vadon élő állatok zavarása. A szabályok minden itt élő fajra vonatkoznak, legyen szó jegesmedvékről, fókákról, bálnákról, rénszarvasokról, sarki rókákról vagy éppen rozmárokról.

A helyi rendőrség képviselője a BBC-nek megerősítette, hogy a turista, aki aznap érkezett a szigetre, több kormányzati alkalmazott előtt követte el a vétséget. A férfi, aki valószínűleg egy látványos fényképet akart készíteni, a bírság kifizetése után szabadon távozhatott.

A Spitzbergák, melyek a civilizációtól szinte érintetlenek, népszerű célpontjai a természetkedvelő turistáknak, különösen a tavaszi és nyári időszakban. A rozmárok 1952 óta élveznek védelmet a szigeten, miután kiderült, hogy a korábbi intenzív vadászat miatt alig maradt belőlük néhány száz. Bár a populáció növekedett, a faj továbbra is szerepel a norvég vörös listán, és a növekvő turizmus miatt a védelmi intézkedéseket tovább fogják szigorítani. A tervek szerint a jövőben már 150 méteres távolságot is be kell tartani a rozmárokkal szemben, és korlátozni fogják a szigetre érkező luxus-óceánjárók, valamint a kikötőhelyek számát is. A helyi kormányzó az eset után mindenkit emlékeztetett, hogy tartsanak távolságot a rozmároktól mind az állatok, mind a saját érdekükben.