Váratlan fordulatot vett a budapesti albérletpiac

Az idén először megállt a drágulás a budapesti albérletpiacon, áprilisban az árak 2 százalékkal mérséklődtek havi összevetésben.

Egy hónapra a kiadó fővárosi lakásokért átlagosan 247 ezer forintot kellett fizetni áprilisban – közölte a Rentingo.com közösségi albérletkereső az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A korábbi hónapokban még magasabbak voltak az árak; februárban és márciusban 251 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A keresleti árszint csökkenése már februárban megkezdődött, amikor az ügyfelek átlagosan már csak 230 ezer forintot hajlandóak voltak fizetni a kiadó ingatlanokért.

A Rentingo.com elemzése szerint az árcsökkenés oka, hogy a lakást keresők nem bírták tovább követni a folyamatosan emelkedő bérleti díjakat.

A legtöbb kiadó ingatlant a XI. kerületben keresik, de a belváros közelsége miatt a XIII. és a IX. kerület is népszerű, valamint a VI., a VII., az VIII. és a XIV. kerület bizonyos részei is kedveltek a bérlők körében.

A bérlők preferenciái között szerepelnek a világos lakások, az erkély, valamint az új vagy felújított épületek. A passzívházak és az okosotthon-megoldások még nem tartoznak az általános elvárások közé, de több mint negyedük szeretné, ha a lakáshoz klíma és korszerű hőszigetelés is tartozna.

Az Index szerint az év eleji fizetésemelések és a csökkenő infláció hatására a bérlők fizetési hajlandósága emelkedett, így márciusra már csak 4,5 százalékos volt a kínálati és a keresleti oldal közötti különbség a budapesti albérletpiacon. A legnagyobb, 22 százalékos eltérés 2022 szeptemberében volt tapasztalható.

A bérbeadó platform interaktív térképe lehetővé teszi, hogy a felhasználók folyamatosan nyomon követhessék a budapesti területeken az átlagos bérleti díjakat, a szobaszámot, a lakások méretét, és hogy mennyit kérnek értük négyzetméterenként.