Origami ihlette hernyót fejlesztettek, amely forradalmat indíthat a robotépítésben

A Princeton és az Észak-Karolinai Állami Egyetem mérnökei egy hernyó alakú robotot alkottak meg, amely az origami technikákat alkalmazza mozgásra, tárgyak hordozására és alakváltoztatásra, ígéretet téve a puha robotok működésének újradefiniálására.

A lágy robotok rugalmasságukról ismertek, ami előnyös a szűk helyeken való mozgáshoz. A kormányzási mechanizmusok beépítése azonban gyakran merevebbé teszi őket. Az új robottervezés ezt a problémát úgy oldja meg, hogy a kormányrendszer közvetlenül a robot szerkezetébe van integrálva, ezáltal növelve a rugalmasságot és az irányíthatóságot.

Ez a robot hengeres szegmensekből áll, amelyek önállóan is működhetnek, vagy hosszabb robotba összekapcsolódhatnak. A moduláris felépítés lehetővé teszi a könnyed mozgást és kormányzást, valamint a tárgyak felvételét és szállítását. A kutatók szerint ez a technológia lehetővé teszi a robotok növekedését, gyógyulását és igény szerinti alkalmazkodását.

A robotszegmensek önállóan cselekedhetnek vagy csapatként együttműködhetnek, mágnesek segítségével egyszerűen összekapcsolódva. A Kresling origamimintát használva minden szegmens képes csavarodni és forogni, ami elengedhetetlen a robot kúszó- és kormányzási képességeihez. A szegmensek elhajlásának apró módosításával a robot irányt tud változtatni előrehaladás közben.

A mozgás pontos vezérlése jelentette a legnagyobb kihívást, amit a kutatók egy elektrotermikus működtetésű, ezüst nanodróthálózatból készült fűtőelem segítségével oldottak meg. Ez a fűtőelem lehetővé teszi a robot számára a pontos hajlítást és hajtogatást.

Bár a robot jelenlegi változata lassan mozog, a kutatók bizakodóak a fejlesztésekkel kapcsolatban, és tervezik a sebesség és manőverezhetőség javítását különböző formák és minták vizsgálatával. Ez a fejlesztés új lehetőségeket nyithat meg a lágy robotika területén.