A Toyota és a Honda nagy léptékű beruházásokkal készül az elektromos jármű piacra

A Toyota Motor és a Honda Motor is jelentős beruházásokat hajt végre az elektromos járművek (EV) piacának bővítése érdekében. A Toyota 1,4 milliárd dolláros beruházással indítja el az EV-gyártást Indiana államban, míg a Honda 15 milliárd kanadai dollárt fektet be egy ontariói EV- és akkumulátorgyárba.

A Toyota Motor bejelentette, hogy 2026-ban kezdi meg az elektromos járművek gyártását Indiana államban, 1,4 milliárd dolláros beruházással. Az új beruházás 340 új munkahelyet teremt, és egy háromsoros elektromos SUV modell gyártását fogja magában foglalni. A vállalat jelenleg a Highlander SUV-modellt, a Lexus TX luxusmodellt és további modelleket szereli össze ebben az üzemben. A Toyota korábban már bejelentette, hogy Kentucky államban is tervez egy elektromos SUV gyártását 2025-ig.

A beruházás részeként az üzemi infrastruktúra fejlesztése és egy új akkumulátor-összeszerelő sor létesítése is megtörténik. A Toyota továbbá egy észak-karolinai üzemben kezdi meg a lítium-ion akkumulátorok gyártását a következő évben, amelyeket az indianai gyár számára szánnak. A vállalat 2021 óta összesen 18,6 milliárd dollár értékben jelentett be új beruházásokat az amerikai gyártótevékenységeibe.

A Honda Motor is megerősíti jelenlétét az észak-amerikai piacon, mintegy 15 milliárd kanadai dollár befektetésével. Az ontariói gyárban tervezik az EV-gyártást és egy különálló akkumulátorgyár felépítését. Az ontariói gyár 2028-ban kezdi meg működését, évi 240 ezer elektromos jármű előállítási kapacitással, míg az akkumulátorgyár évi 36 GWh kapacitású lesz.

A Honda célja, hogy 2050-re minden termékük és vállalati tevékenységük szén-dioxid-semleges legyen.