Polgármesteri székekért folyó verseny a magyar városokban

A választási iroda adatai alapján 215 jelölt indul a polgármesterségért abban a 46 városban, ahol a választásra jogosultak száma meghaladja a húszezret. A főváros 23 kerületében 114-en pályáznak a kerületi polgármesteri címre, míg a vidéki városok közül Győrben, Egerben és Miskolcon a legnagyobb a jelöltek száma.

A jelöltek száma városonként 2 és 10 között mozog. A fővárosban a kerületenkénti jelöltek száma 3 és 8 között változik. Győrben, ahol a korábbi polgármester, Borkai Zsolt szexbotránya után Dézsi Csaba András vette át a helyét, most tízen versengenek a posztért. A jelöltek között megtalálható maga Dézsi, a Fidesz színeiben, és Borkai is, aki a Borkaival Közösen a Jövőnkért képviseletében indul újra. A DK és a Jobbik együttműködésében Glázer Tímeát, az LMP és a Momentum Pintér Bencét, míg a Mi Hazánk Koródi Istvánt indítja. Az MSZP ebben a választási körben nem vesz részt.

Győr mellett Egerben és Miskolcon is élénk a választási aktivitás. Egerben kilenc, Miskolcon pedig nyolc jelölt indul. Szigetszentmiklóson szintén kilenc jelölt közül választhatnak a választók, ahol a helyi belharcai miatt ismert Nagy János az Egységben a Várost szervezet jelöltjeként indul újra. A DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd egy civil jelöltet, Kocsis Évát támogat, míg a Momentum Gyurcsik Józsefet. A Fidesz-KDNP Vántsa Botondot, a Mi Hazánk Botló Kornélt indítja, és vannak független jelöltek is, valamint a Szolidaritás színeiben Dorogi Gyula.

Egerben a jelenlegi polgármester, Mirkóczki Ádám civilként indul újra, és több, korábban vagy jelenleg Fideszhez köthető jelölt is van a mezőnyben, valamint egy kutyapárti jelölt is. Miskolcon a korábbi polgármester, Veres Pál nem indul, így biztosan új polgármestere lesz a városnak. Itt a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd Barkai Lászlót támogatja, míg a Momentum és a Jobbik az alpolgármester, Varga Andrea mögé állt. A Fidesz-KDNP egy civil jelöltet, Tóth-Szántai Józsefet támogat, és van munkáspárti, valamint Nép Pártján-jelölt is.

Ellentétben a fent említett városokkal, Dunaújvárosban, Siófokon, Jászberényben és Kiskunhalason csupán két-két jelölt indul a polgármesteri címért. Dunaújvárosban különösen érdekes a helyzet, ahol a Fidesz egy volt szocialista politikust indít, ami a KDNP helyi szintű ellenállását váltotta ki.

Gödöllőn a jelöltállítás kapcsán nem volt és nem is várható konfliktus a kormánypártok, illetve az ellenzéki pártok között sem. A városban hivatalosan nincsenek pártjelöltek, a polgármester, Gémesi György az Új Kezdet pártját alapította, de a Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjeként indul. Kihívói között van a Tisztesség-Emberség Városvédő Egyesület jelöltje, Henkei Viktória, és Kolozs Csaba, aki korábban a Fidesz jelöltje volt, most a GDL Pelikán nevű formáció színeiben indul.

A fővárosi kerületekben nem tapasztalható olyan nagy tolongás, mint Győrben vagy Szigetszentmiklóson. A legtöbb jelölt, nyolc, a 18. kerületben indul, ahol a jelenlegi polgármester, Szaniszló Sándor többek között Fidesz-KDNP-s, Mi Hazánk-, munkáspárti, LMP-s, Tisza Párt-jelöltet, valamint a Gattyán Megoldás Mozgalma és a Nép Pártján jelöltet is kapott kihívóként. A legkevesebb, mindössze három jelölt a I., a II. és a VI. kerületben indul.