Magyarország és Budapest kölcsönös függősége

Magyarország felzárkózása az Európai Unió átlagához sikeres, de a belső regionális különbségek növekedése aggodalomra ad okot, amint azt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének konferenciáján elhangzott előadásokból megtudhattuk.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) konferenciát rendezett, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt. A konferencia témája az elmúlt húsz év uniós tagságának értékelése és a jövőbeli változtatások szükségessége volt.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy Budapest kiemelkedik a magyarországi régiók közül, fejlettsége folyamatosan növekszik, míg a vidéki területek jelentős része lemaradásban van. A miniszter szerint Magyarország nem boldogulhat Budapest nélkül, de a főváros sem létezhet az ország többi része nélkül. Az együttműködés formáit keressük, ami egy fájdalmas keresés lehet. A kivándorlás problémáját is érintette a tárcavezető, kiemelve, hogy Kelet-Magyarországról sokan vándorolnak a nyugati országrészekbe, vagy Ausztriába ingáznak. A Budapestről az agglomerációba történő kivándorlás is terhelést jelent az infrastruktúrára, és a solymári ivóvíz-problémát is megemlítette mint az agglomeráció egyre több problémáját.

Karácsony Gergely főpolgármester a fejlődés lassúságát és az uniós források felhasználásának hibáit emelte ki. Szerinte Budapestnek magasabbra kell tennie a lécet, és egy integráltabb régiófejlesztési programra van szükség. A főpolgármester szerint a lakhatás fejlesztése és a megfizethetetlen árak kordában tartása kulcsfontosságú. A "túlfejlettség vádja" ellenére Budapestnek Pozsonnyal, Béccsel, Varsóval kell "egy ligában fociznia", és Magyarországnak "helyzetbe kell hoznia az egyetlen igazi nagyvárosát". Karácsony Gergely intenzívebben kellene keresni az együttműködés formáit, sikeres példaként említve a megállapodást a bérletek kölcsönös elfogadásáról, a tarifaközösségről.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az uniós források és a helyi adóbevételek fontosságát hangsúlyozta. A szociális hozzájárulás és az uniós források arányának változtatását sürgette, hogy az állam célzottan használja fel ezeket a forrásokat, például agglomerációs fejlesztésekre vagy a közlekedésre. A polgármester szerint tarifaközösségekre nemcsak a főváros esetében lenne szükség, ami megtörtént Budapesten a közösségi közlekedésben, az másutt is meg kellene, hogy történjen.

: Magyar Önkormányzatok Szövetsége konferenciája, Gödöllő, 2023. : MTI tudósítása a "A városfejlődés 20 éve az EU-ban" című konferenciáról, Gödöllő, 2023. : Budapest éllovas kár, hogy csak egy van belőle, Gödöllő, 2023.