Szijjártó Péter fontos bejelentése Taskentben

Magyarország és Üzbegisztán közötti barátság mindkét fél számára előnyös volt eddig is, és az együttműködés további fejlesztésére minden lehetőség adott, különös tekintettel az energetikai szektorra – közölte Szijjártó Péter Taskentben.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a magyar-üzbég gazdasági vegyes bizottság ülésén és az üzleti fórumon elmondta, hogy a kétoldalú együttműködés mindkét ország számára hasznot hozott, amit jól mutat, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a százmillió eurót, és ezzel párhuzamosan intenzíven folytak a magyar vállalatok üzbegisztáni beruházásainak előkészületei egy különleges gazdasági övezet kialakításával.

A miniszter tájékoztatása szerint a felek készek a közös beruházási alap finanszírozását 50 millió dollárról 150 millió dollárra növelni, hogy minden projekt megfelelő támogatást kapjon. Ezenkívül a taskenti kormány 50 hektáros speciális beruházási területet alakít ki a magyar cégek számára.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az együttműködés a jövőben az energetikai szektorra, pontosabban az atomenergia területére is kiterjedhet. Az üzbegisztáni áramigény várhatóan megduplázódik 2030-ra, és az energiahatékony, fenntartható és biztonságos termelés az atomenergia segítségével valósítható meg. Ebben a kontextusban Magyarország támogatni kívánja az üzbég nukleáris programot, és már meg is kezdődött az üzbegisztáni szakemberek képzése Magyarországon. A kormány nyitott a további együttműködésre ezen a területen.

A tárcavezető bejelentette, hogy amennyiben Üzbegisztán szerződést köt az orosz Roszatommal egy új atomerőmű építésére, magyar hűtési technológiát fognak alkalmazni.

Szijjártó Péter beszámolt a felsőoktatási együttműködés bővítéséről is, megjegyezve, hogy ma már minden vezető magyarországi egyetemnek van üzbegisztáni partnerintézménye. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy az üzbegisztáni diákok körében egyre népszerűbb a magyar ösztöndíjprogram, a jelenlegi szemeszterre több mint ezer diák regisztrált, és évi 170 üzbég hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken. A hatalmas túljelentkezés pedig jól mutatja a program népszerűségét.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Magyarország már 2010 óta barátsággal és komoly érdeklődéssel fordul Közép-Ázsia felé, amiért akkoriban még a kormányt sok bírálat érte egyes nyugati partnerek részéről, „hülyének néztek minket”, mára azonban ők is szoros viszonyra törekszenek, amióta kiderült, hogy a térség igen gazdag a ritkaföldfémekben, valamint, hogy új szállítási útvonalakra lesz szükség Kelet és Nyugat között.

Szijjártó – akit a látogatásra 29 vállalatvezető kísért el – a beszédében kitért arra is, hogy a két ország között nincsenek vitás politikai kérdések, amit szerinte érdemes kihasználni a partnereknek. A kíséretében érkező magyar üzletemberek elmondása szerint olyan szektorokat képviselnek, amelyekben Magyarország élen jár, ezek közé sorolta a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az energetikát, az építőipart, a vegyipart és a gyógyszeripart is.

Június 30-tól újraindul a Budapest és Taskent közötti közvetlen légi összeköttetés, először heti egy járattal.