A kiskereskedelmi forgalom jelentős növekedése márciusban

Március hónapban jelentős növekedést mutatott a kiskereskedelmi forgalom, amely a reálbérek emelkedésének és a fogyasztói bizalom erősödésének köszönhetően a lakossági fogyasztás beindulását vetítheti előre.

A márciusi adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 3,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és 4,2 százalékkal az előző év azonos időszakához képest, szezonális és naptárhatással kiigazított értékek alapján. Ebben szerepet játszhatott, hogy a húsvét idén márciusban volt, ami növelhette a forgalmat, bár a KSH igazítása ennek hatását mérsékli. A kiskereskedelem volumene márciusban 0,5 százalékkal haladta meg a 2021-es átlagos szintet, amihez hozzájárul, hogy a KSH visszamenőleg módosította az adatsorait, és az elmúlt hónapokra kisebb esést vett figyelembe.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7 százalékos növekedést tapasztaltak, az élelmiszer jellegű vegyes üzletek és az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek egyaránt 5,7, illetve 4,8 százalékkal bővültek. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 0,6 százalékkal nőtt, míg a csomagküldő és internetes kiskereskedelem, amely a kiskereskedelmi forgalom 7,4 százalékát teszi ki, 4,2 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,3 százalékkal bővült.

A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek eladásainak volumene 3,9 százalékkal nőtt, az iparcikk, könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,5%-kal, míg a textil-, ruházati és cipőüzletekben 1,9, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,4, a használtcikk-üzletekben 5,9%-kal csökkentek az eladások.

A korábbi hónapokban a kiskereskedelmi forgalom nem mutatott egyértelműen pozitív képet, hiszen a decemberi növekedést januári stagnálás követte, ami nem jelezte, hogy a szektor kilábalna a nehézségekből. Ennek ellenére a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint a pedagógusok bérfejlesztése már decemberben, illetve februárban érvénybe lépett, ami januárban, illetve februárban már megjelent az érintettek jövedelmében. Márciusban azonban úgy tűnik, hogy ezek a változások kezdenek hatni a kiskereskedelmi forgalomra.

Elemzők szerint a márciusi adatok jelentős pozitív meglepetést jelentenek, és a kiskereskedelmi forgalom túljutott mélypontján. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a gazdasági növekedés idén fokozatosan újraindul, jövőre pedig magasabb fokozatba kapcsol, így a kormány várakozásai szerint idén 2,5%-kal, jövőre pedig 4,1%-kal nőhet a GDP. Az infláció összeomlása, a reálbérek szeptember óta tartó jelentős mértékű növekedése, a fogyasztói bizalom erősödése és az óvatossági motívum oldódása mellett az élelmiszerárak csökkenése is érdemben segítette a kiskereskedelmi forgalom bővülését. A 2024-ben várható további béremelések hatására a reálbérek ismét 5% feletti mértékben növekedhetnek, ami a belső kereslet helyreállásának, a fogyasztás bővülésének egyik fő hajtóerejét fogja jelenteni.