Udvaros Dorottya távozása a Nemzeti Színházból

Udvaros Dorottya nemrégiben bejelentette, hogy nem tagja többé a Nemzeti Színháznak, miután Vidnyánszky Attila, az intézmény igazgatója nem hosszabbította meg a szerződését.

Udvaros Dorottya egy interjúban beszélt arról, hogy távozása milyen hatással van rá személyesen, miután 22 év után kell elhagynia a Nemzeti Színházat. Elmondása szerint a helyzet bonyolult, és bár nincs benne harag vagy kétségbeesés, mégis nehéz felfogni, hogy el kell hagynia a színházat, amely oly sokáig volt a második otthona. A színésznő hangsúlyozta, hogy bár egy ajtó becsukódott, lehet, hogy egy másik kinyílik, és erre próbál fókuszálni. Hozzátette, hogy a távozás még friss, és lelkileg még nem áll készen arra, hogy a jövőjéről gondolkodjon, de biztos abban, hogy nem fog otthon ülni és szomorkodni, hanem dolgozni fog.

A Nemzeti Színház korábbi közleményében azt állította, hogy Udvaros továbbra is a társulat tagja, határozatlan idejű szerződéssel rendelkezik, azonban a színművésznő ezt követően is megerősítette, hogy nem tagja a társulatnak.

Vidnyánszky Attilával való kapcsolatáról Udvaros elmondta, hogy bár sokszor dolgoztak együtt és régóta ismerik egymást, nem szeretne semmi olyasmit mondani, ami haragot sugallna, vagy azt, hogy nem szól többet hozzá. Az interjúban kifejtette, hogy nem akar örök haragban maradni senkivel, főleg nem olyasvalakivel, akivel már sokszor dolgozott együtt.

A 2023-ban a Nemzet Színészének megválasztott Udvaros azt mondta, a hír megjelenése után nagyon sok visszajelzést, szívmelengető hívásokat és üzeneteket kapott. A folytatásról azonban még nem tudott beszélni, mint fogalmazott: „Még nincs kész a lelkem arra, hogy most azon gondolkodjak, hogy ennek vége van, hová menjünk tovább”. Hozzátette azonban, hogy a nyitottság és a kíváncsiság sokat segít egy ilyen helyzetben.

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, aki kamerák előtt nyilatkozott Kulka János Nemzet Színészévé választásáról, szintén megszólalt a Nemzeti Színházból sorra távozó színészekről, köztük Udvaros Dorottyáról is. Nemcsák szerint az éves szerződések aláírása a színházban természetes folyamat, és nem lát semmi szenzációt abban, ha valaki máshová szerződik.