Élelmiszerárak emelkedése és a várható piaci reakciók

Ismét emelkedésnek indultak a világpiacon az élelmiszerárak, ami a növényi olajok, húsok és gabonák árának növekedésében mutatkozik meg. Magyarországon a boltláncok csak korlátozott mértékű áremelést tudnak végrehajtani a vásárlóerő alacsony szintje miatt – jelentette az RTL Híradó.

A világpiacon hónapokig tartó csökkenés után újra nőni kezdtek az élelmiszerárak, különösen a madárinfluenza-járványok miatt a baromfihús ára emelkedett jelentősen. Raskó György agrárközgazdász szerint a világpiacon további 4-5 százalékos élelmiszerár-növekedés várható. Magyarországon a gyártóknak vagy a kereskedőknek kell átvállalniuk a megugrott költségeket, de a szakértő szerint csak néhány százalékos áremelkedés lehetséges a magyar boltokban az alacsony vásárlóerő és az infláció miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, idén márciusban a csirkemellfilé 11, míg a sertéscomb 18 százalékkal volt drágább, mint egy évvel ezelőtt. A magyarok többsége nem számít az árak csökkenésére; a K&H biztos jövő felmérésének eredményei szerint a megkérdezettek mindössze 8 százaléka vár árcsökkenést a következő évben, míg 70 százalékuk további árnövekedést prognosztizál.

Tavaly a növényi olajok ára az élelmiszerárstop ellenére is jelentősen nőtt Magyarországon, az Európai Unióban itt drágultak a legjobban. A KSH szerint azonban az étolaj ára 13 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. A statisztikai hivatal számításai szerint az átlagbér tavaly szeptember óta lépést tart az inflációval, és a nyugdíjak is többet érnek a boltokban.

A KSH friss adatai szerint a magyarok óvatosan bár, de többet kezdtek fogyasztani. Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakhoz képest.