Egy fenntartható világért

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint a globális felmelegedés megállítására már későn vagyunk, a következmények elkerülhetetlenek, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene felkészülnünk egy teljesen más életmódra.

Gelencsér András a fenntarthatóság jelenlegi irányát a technológiai optimizmus túlzott hajszolásának tartja, amelynek nincs valóságalapja, és a technológiai fejlődés iránti várakozások nem teljesülnek, vagy nem megvalósíthatóak globális mértékben. A Pannon Egyetem rektora és a HUN-REN Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője május 2-án Veszprémben tart előadást a Portfolio és az egyetem közös konferenciáján, ahol a jelenlegi fenntarthatósági politika tévútjairól és a civilizációnk összeomlásának elkerüléséről fog beszélni.

A fenntartható rendszer alapjaiban fog eltérni a jelenlegi életmódunktól, a légi és tengeri forgalomtól, a Kínából rendelt áruk garmadájától és a jóléti funkcióktól. Gelencsér szerint a valósággal való szembenézés fontos, mert jelenleg egy illúziókból fújt gigantikus buborékban élünk. A fenntarthatóság felé vezető úton a kisközösségekhez való visszatérés és a fogyasztás drasztikus visszafogása lehet a kulcs, ami nem feltétlenül jelent rosszabb életminőséget, hanem költségmegtakarítást és több időt a családnak és a közösségi életnek.

Ha már muszáj, legyen önként

Gelencsér szerint a szemléletváltás elkerülhetetlen, és jobb, ha magunktól tesszük meg a lépéseket, mielőtt a környezetünk kényszerítené rá minket. A Pannon Egyetem rektora szerint az emberek szemének felnyitása és a valóság elemeinek nyilvánvalóvá tétele az óvodáktól az egyetemekig fontos lépés. Az egyetem fenntartható fejlődéshez köthető posztgraduális továbbképzései népszerűek, minden félévben várólisták vannak, és a diákok a tanulmányok mellett mini projekteket is választanak és teljesítenek a félév végére, amelyekkel a fenntarthatósági problémákba mélyebben gondolnak bele és a saját környezetükben találnak megoldásokat.