Balatonaligai vízisport-élménypálya: Aggodalmak és tervek

Balatonaligán, a helyiek tiltakozása ellenére, mégis megvalósulhat egy új vízisport-élménypálya, amely a korábban Balatonvilágoson tervezett projekt áthelyezésével jön létre.

A tavaly nyáron Balatonvilágoson tervezett, de a helyi lakosok felháborodása miatt elvetett 2 hektáros vízisport-élménypálya most Balatonaligán, a Club Aliga közstrandja és az önkormányzati rész előtt épülhet meg, 3,5 hektárnyi vízfelületen. A B.Á.B. Numberone Go Kft. által tervezett beruházás célja egy turisztikai célpont létrehozása lenne, amely vízibanánozást és vízipisztolyozást is kínálna a látogatóknak.

A beruházás engedélyezési eljárásának részleteit egy nyilvános Facebook-csoportban osztották meg, ahol kiderült, hogy a mederbérleti szerződés szerint a területet 3 évre, évi körülbelül 860 000 forintért bérlik. Azonban a helyi lakosok aggodalmát váltotta ki a projekt, mivel sem a helyi önkormányzat, sem a vállalkozó nem nyújtott nekik érdemi tájékoztatást. A civil szervezetek attól tartanak, hogy a park környezetre és a településre gyakorolt hatása negatív lehet, és egy rendelkezés értelmében a park 100 méteres körzetében tilos lenne a fürdőzés, ami összesen 15,7 hektárnyi vízfelületet zárna el a fürdőzők elől.

A beruházó cég azonban azzal érvel, hogy a 100 méteres körzet nem lesz a fürdéstől elzárt övezet, mivel a rendelkezés csak a nyílt vízisport pályákra vonatkozik, és ők egy zárt pályát hoznak létre. A projektet kritizáló Facebook-poszt alatt a beruházó válaszában kiemelték, hogy a tervezés során számos változtatást hajtottak végre, például a pálya egyetlen lakó ingatlan elé sem lóg be, teljesen körbejárható, és a cölöpöket úszóbójákra cserélték.

Balatonaligán egy másik nagy méretű beruházás is tervezés alatt áll, amely szintén helyi civil felháborodást váltott ki, és amelyről az önkormányzat nem egyeztetett részletesen a helyiekkel. A látványtervek szerint 1,3 milliárd forint értékű betonstílusú épületek épülhetnek a Balaton egyik legszebb pontján, a Bayer Property Zrt. beruházásában. A helyi Aligai Fürdőegyesület (AFE) szerette volna, ha a helyiek és a nyaralótulajdonosok véleményt mondhatnának az építkezésekről, de a balatonvilágosi képviselő-testület leszavazta a társadalmi konzultációs javaslatot.