A rezsicsökkentés jövője és az szja bevallás fontos határideje

Az E, mint energia konferencián a magyar energiaszektor szakértői megvitatták a jelenlegi rezsicsökkentés fenntarthatóságát, és szükségesnek látták a politikai szemléletváltást, miközben fontos szja bevallási határidő közeleg az egyéni vállalkozók számára.

A konferencián Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Szalai Gabriella, a Magyar Hőszivattyú Szövetség szakértője, Vinkovits András, az Energiabörze Kft. ügyvezető igazgatója és Ország Mihály, a K&H specializált pénzügyi szolgáltatások és pénzügyi piacok igazgatóságának vezetője vettek részt. A megbeszélés során kitértek a magyar energiaszektorra ért hatásokra, mint például a geopolitikai válságok és a hőszivattyúk piacán kialakult túlkínálat. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a politikai szereplőknek átfogó gondolkodásmódot és szemléletet kellene kialakítaniuk.

Ország Mihály a konferencián kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet bizonytalanságát a vízió hiánya okozza, ami nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is érinti.

A környezetvédelem és az emissziócsökkentés is napirendre került, Szalai Gabriella szerint az országnak számos uniós előírást kell teljesítenie a közeljövőben. 2028-tól például a közintézményeknek zéró emissziós épületekben kell működniük, de jelenleg kevés olyan technológia áll rendelkezésre, amely ezt lehetővé tenné. Szalai Gabriella hozzátette, hogy ezek a beruházások várhatóan az árakban is meg fognak jelenni.

Szalai Gabriella szerint a jelenlegi rezsicsökkentési mechanizmus hosszú távon nem fenntartható, és a támogatást a jövőben a szociális helyzettől kellene függővé tenni.

Ezzel párhuzamosan, a K&H szakmai partnere, Szilágyi Anita, a Vállalkozás Okosan tanácsadója felhívta a figyelmet a személyijövedelemadó-bevallás közelgő határidejére, mely május 21-én jár le. Az egyéni vállalkozóknak különös figyelmet kell fordítaniuk a bevallás-tervezetük leellenőrzésére és kiegészítésére. Szilágyi Anita kiemelte, hogy a NAV által megküldött tervezetet a vállalkozásoknak a cég adataival kell kiegészíteniük és beküldeniük. Továbbá, az adókedvezményeket is ebben a bevallásban lehet jelezni, ha azokat év közben nem vették igénybe.

Az egyéni vállalkozóknak nemcsak az szja-bevallást, hanem a helyi iparűzési adóról szóló bevallást is benyújtaniuk kell, melynek határideje 2024. május 31. Az szja-bevallást az eSZJA oldalon és az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban is ki lehet tölteni, ahol a 23SZJA nyomtatványt az ÁNYK-ban 2353-as nyomtatványként kell keresni.

Szilágyi Anita arra is felhívta a figyelmet, hogy a bevallás benyújtása után lehet csak jövedelemigazolást kérni, például hitelfelvételhez. Amennyiben hibásan nyújtották be a bevallást, és hibaüzenetet kapnak, érdemes szakértőhöz fordulni a probléma elhárítása érdekében.