Az Adult Swim és a rajzfilmek új dimenziója

Rövid szünet után az After+ új adással jelentkezik, melynek középpontjában az Adult Swim áll, a rajzfilmek világát megreformáló csatorna, amelynek második évadát május 13-án mutatták be az HBO Maxon Magyarországon. Az After+ műsorában Sajó Dávid, Kersner Máté és Bakos Barna beszélgetett a csatorna múltjáról és jelenéről, valamint annak kultikus jelentőségéről.

Az Adult Swim a Cartoon Network égisze alatt jött létre, Ted Turner médiamágnás kezdeményezésére, aki az MGM stúdió, ezen belül a Hanna–Barbera stúdió rajzfilmjeinek megvásárlásával teremtette meg az alapokat. Mike Lazzo, a Cartoon Network programigazgatója és a Space Ghost rajzfilm rajongója, az ő ötletéből született meg az Adult Swim, amely 2001-ben indult el a Cartoon Network felnőtteknek szánt blokkjaként.

Az új műsorok, mint a Harvey Birdman, Attorney at Law, Brak Show, Aqua Teen Hunger Force és Sealab 2021, először 2000-ben kerültek bemutatásra, és ezek jelentették az Adult Swim indulását. A csatorna nemcsak új műfajokat és stílusokat honosított meg, hanem olyan sorozatoknak is otthont adott, mint a Family Guy és a Futurama, amelyeket más csatornák már lemondtak volna.

Az Adult Swim a hiphop és az afroamerikai alkotók számára is teret biztosított, példaként említhető a Kertvárosi Gettó (The Boondocks) című sorozat. A Robotcsirke (Robot Chicken) és a Metalocalypse is azok közé a műsorok közé tartozik, amelyek úttörők voltak a maguk nemében, és az Adult Swimnek köszönhetően váltak ismertté.

Az Adult Swim további tevékenységei közé tartoznak a flashjátékok és indie játékok kiadása, valamint a zeneiparban is aktív szerepet vállaltak, többek között a Garage Swim válogatáslemez kiadásával. A Loiter Squad című műsor, amely az Odd Future kollektíva tagjait vonultatta fel, szintén az Adult Swim szabadságát és kreativitását tükrözi.

Az Adult Swim hatása a popkultúrára vitathatatlan, és bár Magyarországon nincs dedikált csatornája, a gazdag kínálatból körülbelül húsz cím érhető el az HBO Max felületén. Az adásban megemlített Primal című sorozat is az Adult Swim kínálatának része, és a cég közösségi médiában való aktív jelenléte is fontos szerepet játszik a márkaképzésben.

Az After+ adása a Telex After és a Warner Bros. Discovery tartalmi együttműködésének eredményeként jött létre, és a benne megjelenő véleményeket a Warner Bros. Discovery nem befolyásolta.