Uránbánya került víz alá az áradó Tobol folyó miatt

Az áradó Tobol folyó következtében víz alá került egy uránbánya Oroszország Kurgan régiójában, ami aggodalmakat váltott ki a környezetvédők körében, hogy radioaktív szennyeződések kerülhettek a folyó vizébe.

Az Agentstvo orosz tényfeltáró lap szerint a bánya a Roszatom orosz atomenergetikai ügynökség tulajdonában lévő vállalat üzemeltetésében áll. A Hvg hívta fel először a figyelmet a hírre. A bánya elhelyezkedése Zverinogolovszkoje, Trud és Znanije falvak között található, amelyeket a Tobol folyó ivóvízzel lát el. A környezetvédők szerint az áradás következtében radioaktív iszap kerülhetett a folyóba, mivel a víz kimosta a kutakban felhalmozódott szennyező anyagokat. Egy 35 éve szivárgó kút is víz alá került az áradás során, és videók is készültek az eseményről, amelyek szerint a víz teljesen elárasztotta a folyó menti falvakat.

Andrej Ozsarovszkij orosz atomfizikus szerint a szennyezett víz rendkívül káros lehet az emberi egészségre. Megjegyezte, hogy bár a Tobol vize felhígítja a szennyeződést, a szennyezés mértéke így is megnő, és az emberek egészségkárosodását okozhatja.

A régió ökoaktivistái már évek óta küzdenek az uránbányászat betiltásáért a területen, mivel fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív oldat kerül a talajvízbe és a Tobol folyóba. A Roszatom a tiltakozásokat a sugárzás iránti félelemmel magyarázta, amely szerintük akadályozza a régió fejlődését és a nyersanyagok kitermelését.