A NASA lebegő robotvonatot tervez a Holdra, miközben Oroszország atomerőművet épít

A NASA tervei szerint a közeljövőben lebegő robotvonatot építhetnek a Holdon, amely a Live Science szerint akár a 2030-as évekre valósággá válhat. A projektet Ethan Schaler robotikai mérnök vezeti, aki elmondta, hogy a Hold első vasúthálózatát szeretnék megépíteni, amely automatizált lesz és megbízhatóan, hatékonyan szállítja majd a rakományokat. Schaler hangsúlyozta, hogy egy önműködő, tartós szállítórendszer nélkülözhetetlen egy fenntartható holdbázis működéséhez.

A tervek szerint a FLOAT névre keresztelt vasút mágneses robotokból állna, amelyek egy három rétegből álló pálya felett lebegnének. Ezek a robotok kocsikat húznának, és így körülbelül 1,6 kilométer per órával tudnának közlekedni, naponta akár 90 tonna rakomány szállítására képesek lennének.

Eközben Oroszország megkezdte azon atomerőmű építését, amelyet a Kínával közösen tervezett holdbázison használnának. Erről Jurij Boriszov, az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője számolt be. Oroszország és Kína hivatalosan 2022-ben állapodott meg a holdbázis projektjéről, és azóta látványtervet is közzétettek a létesítményről. Az orosz űrprogram szerepe egyre csökken a világűrben, helyét pedig a vele jó kapcsolatot ápoló Kína veszi át, amely az elmúlt időszakban jelentős sikereket ért el, űrprogramjának egyik fő célpontja a Hold.

A Hold az amerikai tervekben is kiemelt szerepet kap, a NASA az Artemis-programja keretében, több mint 50 évvel az utolsó Apollo-misszió után juttatna ismét embert az égitestre. Kína sem szeretne lemaradni, Peking 2030-ig küldene űrhajóst a Holdra. Az űrverseny miatt már az Egyesült Államokban is aggódnak, hiszen a globális űrverseny új fejezete kezdődik, amelyben a Holdon való jelenlét és a fenntartható infrastruktúra kiépítése kulcsfontosságú lesz.