Az izraeli-palesztin konfliktus és az Európában végrehajtott terrorcselekmények indokolták a Bizottság tanácskozását. Álláspontjuk szerint a rendvédelmi szervek műveleti, valamint partnerszolgálati együttműködése keretében a terrorizmusra és a terrorcselekményekre vonatkozó információk alapján nem indokolt a 2016. március 29. óta Magyarország területén hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfokozat megváltoztatása, így annak hatályban tartására tettek javaslatot a belügyminiszternek - írta az index.hu.

A Terrorelhárítási Központ ugyanis a belügyminiszter közvetlen irányítása alatt álló önálló belügyi szerv. 

Mikor rendelhető el a 3-as fokozat?

A TEK közleménye szerint a 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak, vagy az Európai Unió, illetve a NATO tagállamában vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető. A fokozatot mindaddig fenn kell tartani, amíg Magyarország veszélyeztetettsége - nagy valószínűséggel - nem zárható ki. 

Ahogy azt lapunk, a frisshirek.hu Irán megfenyegette Izraelt című cikkében megírtuk, Hoszein Amirabdollahián teheráni külügyminiszter szerint Irán nem fogja szó nélkül hagyni, ha Izrael szárazföldi csapatokat küld a Gázai övezetbe. Mint ismeretes, az Európa szerte elharapózott szimpátiatüntetések közepette egy muszlim terrorista két svéd futballszurkolót ölt meg Brusszelben hétfő este. A támadás előtt azt kiabálta: Allahu Akbar, és tettét videóüzenetben is vállalta. A ma reggeli híradások pedig már arról szóltak, hogy a brüsszeli rendőrség lelőtte a merénylőt. 

Ezekre az eseményekre reflektálva, a Terrorellenes Koordinációs Bizottság hatályban tartja a közepes készültséget. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt