Az iráni diplomácia vezetője Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter most hétvégén Irakot, Libanont és Szíriát is felkereste. Dohában Iszmáil Hanijével, a Hamász vezetőjével is tárgyalt, akivel az együttműködés folytatásáról állapodtak meg. Irán hosszú ideje támogatja a Gázai övezetet uraló terrorszervezetet. A dohai találkozón:

a Hamász Izrael elleni támadását történelmi győzelemnek nevezte

amely jelentősen visszavetette a palesztin területek izraeli megszállását - írja a távírati iroda közleményére hivatkozva az atv.hu.

Teherán továbbra is népirtásként aposztrofálja az izraeli fellépést a Gázai övezetben. A katari emírrel folytatott megbeszélésein az iráni külügyminiszter azt mondta:

Ha a cionista rezsim folytatja támadásait a védtelen gázai lakosság ellen, akkor senki nem képes garantálni a helyzet kontrollálhatóságát

Teherán szerint azoknak, akik szeretnék megakadályozni a konfliktus kiszélesedését, meg kell akadályozniuk "a cionista rezsim barbár támadásait. 

Minden erővel szeretnék elkerülni, hogy tovább eszkalálódjon a konfliktus Izrael és a Hamász között, számukra is vannak úgynevezett ,,vörös vonalak”, a Gázába való bevonulás pedig ilyen lenne. Ugyanakkor azt is megüzenték, hogy nem akarnak kirobbantani egy regionális konfliktust, és az izraeli túszok kiszabadításában is segítenének – szögezte le Irán üzenetében.

Az Egyesült Államok korábban több figyelmeztetést is küldött már Iránnak, hogy ne avatkozzon bele a konfliktusba. Azt pedig mind iráni, mind pedig amerikai források hangsúlyozták: egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy Irán segítő kezet nyújtott volna a támadás megszervezésében, bár valóban támogatják a Hamászt.