A nemzetgazdasági és a külügyminiszter több, egymással összefüggő szabályt tett közzé a vendégmunkások alkalmazásáról csütörtökön késő este - írta meg a hvg.hu.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendelete szerint

a 2024. évben munkavégzési célból kiadható foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedélyek „legmagasabb száma” 65 000, de ez úgy értendő, hogy ez a szám „nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által mért, az e rendelet kihirdetését megelőző négy negyedévre vonatkozó üres álláshelyek átlagos számát”.

Arról pedig Szijjártó Péter külügyminiszter adott ki rendeletet, hogy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel mely harmadik országok (vagyis az Európai Gazdasági Térségen és még néhány külön szabályozott területen kívüli államok) állampolgára foglalkoztatható Magyarországon:

Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazília, Georgia (azaz Grúzia), Kirgizsztán, Venezuela és Kolumbia.

Ehhez kapcsolódva Nagy Márton a szintén késő este megjelent Hivatalos Értesítőben utasítást adott ki azokról a szakmákról, amelyekre „harmadik országbeli állampolgár számára vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki”. Az igen hosszú listában több meglepő tétel található, magyarázat nélkül.

Az érthető külön szabályozás nélkül is, hogy nem dolgozhat vendégmunkás miniszterként, államtitkárként. De nem lehet pap, mérnök, rendszergazda, fogorvos, gyógyszerész sem. Továbbá egyetemi vagy középiskolai tanár, filozófus, politológus, történész, újságíró, rádió- vagy televízióműsor-szerkesztő, színész, táncművész.

Szerepel a tilalmi listán a piaci, utcai árus, a vendéglős, a szántóföldinövény-termesztő, a szűcs, a cipész, a kárpitos, az utcaseprő, a parkolóőr, a kubikos. Megtalálható a felsorolásban a mozdonyvezető, a villamosvezető, a metróvezető, a trolibuszvezető. Az autóbuszvezető nem. Mint azt korábban a frisshirek.hu is megírta, Budapestre éppen ilyen munkakörbe várhatóak ázsiai dolgozók.

A csütörtök esti Magyar Közlöny terjedelmes, mellékletekkel együtt 250 oldalas kormányrendeletet és belügyminiszteri rendeletet is közöl „a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról”, illetve „a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról” szóló törvény végrehajtásáról, és ezek a jogszabályok részletesen szólnak például a diákok, a tudományos kutatók és mások magyarországi tartózkodására vonatkozó előírásokról.

Fotó: Pixabay