Orosz zászló a Külügyminisztériumon

Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője és aktivistái orosz zászlót helyeztek el a Külügyminisztérium Bem téri épülete előtti zászlórúdján, valamint orosz nyelvű matricát ragasztottak az épület falára és a külügy egyik kisbuszára.

Az akció során Tompos élő videóban fejtette ki, hogy a Külügyminisztérium kiszolgáltatta az összes adatunkat az oroszoknak, ezért szeretnék megjeleníteni az épület "igazi gazdáját". A politikus kijelentette: „Mit csinált a magyar külügy, amikor kiderült, hogy betörtek az orosz hekkerek? Semmit. Szijjártó Péter 3 hónappal később Barátság érdemrendet vett át tőlük. Ez nem csak hazaárulás, hanem büntetőjogi kategória”.

Az eseményeket követően Tompos lejátszotta az orosz himnuszt a telefonjáról, mire a rendőrök kijöttek az épületből és igazoltatták őket. A 444 hírportál korábban leleplezte, hogy az orosz titkosszolgálatok szabad bejárást kaptak a magyar kormány informatikai rendszerének legalább egy részébe, és a magyar illetékesek nem tettek semmit az ügy megakadályozására, annak ellenére, hogy tisztában voltak azzal, mi történik.

A Direkt36 2022-ben megírta, hogy az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügyminisztérium rendszerét, ezt a kormány tagadta, sőt „kampányhazugságnak” minősítette. A napokban a 444 cikkei új bizonyítékokat hoztak arról, hogy a hekkertámadás valóban megtörtént, és a külügy erről tudott is, sőt, már munkacsoportot is felállított a károk kezelésére, amikor nyilvánosan kampányhazugságnak nevezték, és a kormány elleni kampányolással vádolták meg az újságírókat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig akkoriban Barátság érdemrendet vett át orosz kollégájától.

Miközben Csehország évekkel korábban a nyilvánosságot választotta az állami informatikai hálózatokat ért támadás után, a magyar kormány inkább hallgatott, és most is inkább az erről a nyilvánosságot tájékoztató sajtót figyelmeztette, miközben a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) főigazgatójának leveléből tudható: 930-nál is több szerver és legalább 4 ezer munkaállomás vált megbízhatatlanná.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a külügy elleni orosz hekkertámadás teljesen hétköznapi volt, és nem kerültek ki érzékeny adatok. Az érvelése szerint az orosz hekkertámadás ezért nem volt sikeres, és azt mondta, Szijjártó is emiatt nevezte két éve kampányhazugságnak a dolgot. Gulyás szerint az állami hírszerzések már csak úgy működnek, hogy meg akarják szerezni más országok adatait, és kijelentette, hogy a kormány ugyanígy reagált volna, ha bármelyik másik ország hajtott volna végre ilyen hekkertámadást.

Szijjártó a héten arról beszélt: „Mi nem szoktunk az informatikai rendszerekbe történő beavatkozásokról és bármilyen titkosszolgálati akciókról a nyilvánosság előtt nyilatkozni, mert az abból a szempontból veszélyes, hogy akkor kaphatnak olyan információt egyesek, amit rossz szándékkal fel tudnak használni.”