Orosz hekkerbotrány és a kormány válaszai

A magyar kormány kerülő válaszokat ad az orosz hekkerek által elkövetett Külügyminisztériumi betörés ügyében, és a korábbi állításokat, miszerint ez hazugság lett volna, továbbra is fenntartja. A kormányzati kommunikáció Gyurcsány Ferenc és az Egyesült Államok felé tereli a figyelmet.

A Külügyminisztérium rendszereibe történt orosz hekkertámadás kapcsán a kormány nem ad egyértelmű válaszokat. Szijjártó Péter külügyminiszter és a tárcája inkább arra koncentrál, hogy hogyan kerülhettek ki a dokumentumok a kormánytól független sajtóhoz, miközben a kormánypárti média nem foglalkozik túlságosan a témával. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón nem beszélt arról, hogy miért nevezte korábban kampányhazugságnak az orosz hackertámadást, de amikor a Telex munkatársa az utcán megkérdezte tőle, a külügyminiszter azt válaszolta: „Mert az volt.”

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója az RTL-nek adott nyilatkozatában három állítást fogalmazott meg. Elsőként azt emelte ki, hogy nem kíván nemzetbiztonsági kérdésekről nyilatkozni a sajtónak, "ennek nem ez a helye és módja" és minden ország esetében, így Magyarország esetében is vannak befolyásolási, információszerzési kísérletek, az illetékes szolgálatok dolga, hogy ezek ellen fellépjenek. Másodsorban megjegyezte, hogy minden ország próbálkozik befolyásolási és információszerzési kísérletekkel, és az illetékes szolgálatok feladata ezek kivédése. Harmadsorban pedig a 444.hu 2015-ös cikkére utalt, amely szerint az USA lehallgatta szövetségeseit, és még olyan súlyos esetek is előfordulnak, amikor NATO és uniós szövetségesek hallgatják le egymást.

Menczer a NATO-szövetségesek közötti lehallgatásokra is utalt, mint súlyos esetekre. Amikor a riporter arról kérdezte, hogy miért nem kommunikálta a kormány az orosz lehallgatást, Menczer a nemzetbiztonságot említette, majd Gyurcsány Ferencet hozta fel példaként, aki állítása szerint "bevitte az oroszokat a titkosszolgálatba", és emiatt valakit le is ültettek.

Menczer kíváncsiságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha az Európai Unió két békepárti miniszterelnöke közül az egyiket lelövik, és csak Orbán Viktor marad akcióképes, akkor a 444.hu melyik titkosszolgálattal működik együtt, és ki finanszírozza azt, hogy veszélyeztessék a nemzetbiztonságot. A Fidesz kommunikációs igazgatója az RTL Híradóban arról is beszélt, hogy nemzetbiztonsági kérdésben minden esetben a magyar érdek szerint cselekednek, de konkrétan az orosz hackertámadás tagadására vonatkozóan nem adott magyarázatot.

A kommunikációs igazgató a harmadik kérdésre azt válaszolta, hogy ők nem engedik be az oroszokat, ellentétben Gyurcsánnyal, hanem megvédik az országot a fenyegetésektől. Az orosz félnek történt-e jelzés a hekkerbotrányról, arra nem válaszolt, és nem kívánt a konkrét esetről beszélni. Az ügy lehetséges hatásáról Moszkva és Budapest viszonyára is kerülő választ adott, az amerikai-német kémkedési ügyet hozva fel példaként.